Excelben melyik függvényt kell halmazok esetén?
Van egy mértékegység, a víz keménysége.
2-5,5-7,7-9,9-11 szintek vannak.
Ezekhez van rendelve minőség, hogy lágy, kevésbé lágy, kemény, nagyon kemény.
Na most azt kellene felismerni, hogy vannak a városok, ahhoz van egy érték és akor hogy melyik víz az.
Ugye itt be kell állítani, hogy felismerje, hogy ha mondjuk 6, akkor kevésbé lágy.
Ezt hogyan?
Plusz dolog: ha a "HA" függvényt használod, akkor kell még bele egy "ÉS" függvény is. Mert akkor úgy adod meg, hogy vizsgálod a logikai értéket, és két feltétel kell. PL.
2-5 esetén: logikai érték <= 5 és logikai érték >=2.
attól függően, hogy a két csoport között hova sorolod az 5-öt, 7-et,9-et, az egyenlőségjelet el kell hagyni.
"Vagy?
De a Ha csak egy opciót enged!"
Egymásba kell ágyazni!
HA(logikai vizsgálat,ha igaz mit csinájon, máskülönben [ na ide teszel még HA függvényt ] )
És így tovább... Egymásba ágyazva.
Ha jól tudom, hat HA függvényt lehet egymásba ágyazni. Ha nem így van,javítson ki egy jártasabb. De a példa ezen az elven megoldható.
Hát pont ez az, hogy én se tudom pontosan.
Olyan kellene, aki le is tudja írni :D
Most nem fontos, hogy az excel mit enged, hány HA függvényt. Neked csak három kell igazából.
Legyen a logikai érték mondjuk az A* mezőben (*=1,2,3...)
Beírod mellé a B* mezőbe:
HA(ÉS(A*>=2,A*<5),'LÁGY VÍZ',HA(ÉS(A*>=5,A*<7),'KEVÉSBÉ LÁGY VÍZ'),HA(ÉS(A*>=7,A*<9),'KEMÉNY VÍZ'),'HIBA')
Na valahogy így kell csinálni. És ezt kibővíted a 9-11-es tartományra is.
Igen, ez így működik. Egymásba vannak ágyazva a HA függvények.
De nálad csak keveset kell egybeágyazni, ezt még engedi az excel, mondom ha jól emlékszek, 6 HA függvényt lehet egymásba ágyazni.
Örülök hogy segíthettem, adj zöld kezet ha hasznosak voltak a válaszok.
Akkor érdekesebb egyébként a dolog, ha mondjuk mintavételezést csinálsz, és hisztogramot akarsz készíteni. Na ott külön segédtáblázatot kell készíteni, és az fkeres függvényt lehet használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!