Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szerintetek mit tegyek?...

Szerintetek mit tegyek? Továbbtanulás. Sos

Figyelt kérdés

Iden erettsegizem, szuk 1 honapom van leadni az erettsegi es felsooktatasi jelentkezest es otletem sincs hogyan valasszak. Nem tudom roviden leirni, ezert kifejtem.

Tehat az alapproblema az, hogy nagy szerelmem a matematika, jo is vagyok benne, viszont tanar lenni nem szeretnek, es nem vonz a gazdasag, a mernoki szakok kulonosen nem. Nyaron valahogy az a gondolat merult fel bennem, hogy szamitasba veszem az orvosi egyetemet, mert a termeszettudomanyok allnak meg kozel hozzam, es ugy kezdtem el keszulni iden az erettsegire, hogy orvosira megyek, orvos szeretnek lenni (ami tobb kulonoraval es ezzel kiadassal is jar). Utobbiban viszont azota sem vagyok biztos, es ez foleg azert van, mert azzal a matematikat feladnam. 4 eve keszulok pl emelt erettsegizni matekbol, sokkal konnyebben megcsinalnam, mint az orvosi kovetelmenyeit, es a tantargyat szivesebben is csinalom. De kozben meg nagyon ingadozo, hogy mikor hogy erzek az orvosival kapcsolatban. (eddig mindenben kituno voltam, es gyorsan is tanulok, ugyhogy ha meglenne a teljes elhatarozas, az erettsegi targyak miatt kevesbe aggodnek....) Mit tegyek szerintetek? Valasszam az orvosit, vagy van valakinek valami matekos otlete?

2019. jan. 6. 02:11
 1/9 A kérdező kommentje:
meg annyit tennek hozza, hogy sokan mondjak, hogy az orvosi nekem valo lenne, tobben batoritottak ra, es nem teljesen tudom eldonteni, hogy ez mennyiben befolyasolt, es mennyiben akarok tenylegesen oda menni
2019. jan. 6. 02:13
 2/9 csakénvagyokaznyugi válasza:

Hát figyelj, hiába megy jól a matek, és lesz belőle emelt érettségid, ha egyszerűen nem tudsz mit csinálni vele, mert ahogy írtad nem szeretnél pl. tanár sem lenni.

Szerintem menj orvosira, menni fog az, és jó is, főleg hogy mások is ajánlották már, hogy arra menj.

Vagy majd hátha másoknak lesz még valami ötletük.

2019. jan. 6. 02:36
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha bizonytalan vagy, hogy orvos akarsz lenni, akkor nem ajánlom, hogy erre az egyetemre jelentkezz. Hosszú, nehéz, sok kitartás és elhivatottság(!) kell hozzá. Akkor gyere, ha azt érzed, hogy embereken akarsz segíteni, nem csak azért mert érdekelnek a természettudományok. Nem fogod magad jól érezni, hogy ha nem ezt AKAROD csinálni.

De ha mégis emellett döntesz, akkor hajrá!!

Sajnos nem vagyok jártas a matekos karokban, ajánlanám, hogy keresgélj neten, de gondolom ezen már túl vagy.

2019. jan. 6. 08:25
 4/9 anonim ***** válasza:

Matematikát nem csak műszaki szakon oktatnak, van külön matematika alapszak is, bár gondolom ez nem újdonság. Azon nem gondolkodtál? És messze nem csak tanárnak mehetsz vele, nagyon sok területen alkalmaznak matematikusokat. Pénzügy, IT, stb. szerintem nagyon jó karriert lehet vele építeni.

Érdemes lenne utánanézned, hogy mit csinál egy alkalmazott matematikus, hátha megtetszik.

Ha én a helyedben lennék, biztosan a matekot választanám, főleg ha már beletettél 4 évnyi energiát. Ez akkor fog igazán megtérülni, ha ezzel is folytatod.

Nem azt mondom, hogy az orvosi rossz, de ha nem csinálod olyan szívesen mint a matekot, akkor szerintem hagyjad. Könnyen lehet, hogy később megbánod.

Tegyük fel, hogy orvosira mész, és nem tetszik. Az első félév után még elmehetsz úgy, hogy nem fogynak az állami féléveid (ha jól tudom, ez mindenhol érvényes) és következő szeptemberben elkezdhetsz valami mást. Ugyanez igaz a matekra is.

2019. jan. 6. 12:27
 5/9 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Még szerencse, hogy nem számlázzák ki a vesszőket... nem olvastam át, miután leírtam. :D Bocsi
2019. jan. 6. 12:29
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Nővérem elméleti matematikus, de könnyen el tudott helyezkedni a munkaerőpiacon, mert olyan témával foglalkozott. Persze nem tudom, hogy ez mennyire általános. Egyik társa mikor a PhD-t csinálta, már akkor órákat adott az egyetemen, csak az természetesen nem jár annyi pénzzel. De szerintem megoldható. Mindkét helyen (mármint a kutatás és piac) végig kell járni a szamárlétrát, csak a piacon többet keresel. Ha tényleg matematikus vagy, akkor (gondolom, én nem vagyok az) nem fenékig tejfel az élet (bár ez minden tudományos munkára igaz).
2019. jan. 6. 12:58
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Én is azt mondom, ha a matematikában találod meg önmagad, akkor maradj azon a vonalon. Jó szakma az orvoslás, viszont ez önmagában egy hivatás, “küldetés” is. Vannak olyan szaktársaim, akik hozzád hasonlóan bizonytalanok voltak a továbbtanulást illetően, ugyanakkor jó eszűek, így szülői rábeszélésre orvosira jöttek. Szépen belátták ők is, hogy ez így nem megy, bármennyire is okosak, ugyanis a szak és a szakma is rengeteg lemondással jár, és a szabadidejét, életét nem fogna senki olyan dolgokért feláldozni, amit nem csinálni szívvel-lélekkel.
2019. jan. 6. 20:02
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem óriási ajándék, hogy van olyan dolog, amire azt tudod mondani, hogy "én ebbe szerelmes vagyok". Ráadásul úgy, hogy ez nem egy fellángolás, hiszen évek óta, készülsz az emelt matekra.

Ez egy olyan dolog, amit nem szabad elengedni, mert pont ez a szenvedély az, amitől valaki zseniális szakemberré tud válni egy területen.

Ha én a helyedben lennék, akkor utánanéznék annak, hogy milyen lehetőségek vannak még a matekkal kapcsolatban.(Hogy lesz valaki pl. kutató matematikus, mit csinál egy kutató matematikus? Milyen szakok vannak, ahol a matekot használni kell?) Keresnék olyan szakembereket, akik az adott területen dolgoznak, és írnék nekik egy emailt, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak, hogy telnek a mindennapjaik stb.

Megválaszolnám azokat a kérdéseket, hogy:

- Hogy hol szeretnék tartani 10 év múlva? Mi álljon a névjegykártyámon?

- Mit jelent nekem a siker?

- Mi okozza a legnagyobb örömöt, ha a hivatásra gondolok?

- Reális-e az elképzeléseim magyarországi körülmények között?

- Számításba jöhet-e külföldi egyetem?

Ha pedig végképp nem tudsz dönteni, akkor érettségizz le, de ne add be a jelentkezésedet sehova. Majd beadod jövőre. Addig elmehetsz tapasztalatokat gyűjteni, megismerni más embereket, más kultúrákat. Az az egy kihagyott év, nagyon kevés, de nagyon sokat adhat, ha jól használod fel.

És ami a legfontosabb! Ne másokra hallgass, és ne másoktól várd a megoldást, mert az már ott van benned. Te tudod a legjobban neked mi a jó! :)

(Egy zárójeles megjegyzést azért még hozzátennék. Én pszichológia szakot végeztem, és az oktatás során nagyon nagy hangsúlyt kapott a kutatás. A kutatáshoz MINDIG kell statisztikát használni, ami a hallgatók 95%-nak nagy nehézséget okoz. Több féléven keresztül tanultunk statisztikát, és kifejezetten voltak, pszichológia-statisztika tanáraink.Tudom, hogy nem szeretnél tanár lenni, inkább azért írtam le, hogy lásd van perspektíva, olyan területen is nagy szükség van matek tudásra, amire az emberek nem is gondolnak.)

Nagyon szurkolok Neked, és majd írd meg, mi lett a döntés! :)

2019. jan. 8. 14:33
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó nagyon jól összefoglalta + hozzátett, én is kíváncsian várom, hogyan döntöttél! :D
2019. jan. 8. 21:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!