Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Diákhitel, hogyan működik a...

Diákhitel, hogyan működik a törlesztés?

Figyelt kérdés

Vettem fel 350 ezer szabadfelhasznalasu diákhitelt most első félévben.

Már szeretném elkezdeni visszafizetni, ma előtörlesztésként elutaltam 5 ezret.

Olyat irt a rendszer ma hogy 351 ezer valamennyi a tartozásom. Gondolom ennyit kamatot tett rá azóta.

Most akkor nekem elotorleszteni kell vagy rendesen törleszteni? Tehát ha minden hónapban utalok 5 ezret vagy mikor mennyit akkor az úgy visszafizetodik?

Hiába olvastam a diákhitel oldalán a törlesztést meg az elotorlesztes közötti különbséget nem nagyon értem.

2019. jan. 3. 12:12
 1/5 anonim ***** válasza:

Törlesztés, amikor a suli befejeztével kapsz egy levelet, amiben szerepel, havonta mekkora összeget vagy köteles befizetni, és ezt az összeget minden hónap elején szépen elutalod.

Előtörlesztés, (amit te éppen csináltál) amikor az előírt havi kötelező összegen felül befizetsz, ehhez mindig be kell írni a közlemény rovatba, hogy Előtörlesztés.

Így érthető?

2019. jan. 3. 12:52
 2/5 A kérdező kommentje:

Igen, így értem.

Viszont nekem még nincs semmilyen kötelező törlesztés. Illetve diákhitel direkt-en keresztül utaltam bankkártyás fizetéssel, és ott opció volt az elotorlesztes meg törlesztés, es így nem is írtam semmilyen megjegyzést. Akkor gondolom automatikusan elotorlesztesnek veszik, ugye?

Tehát ha pl egy ev alatt visszafizetem előtörlesztéssel ezt az összeget akkor már nem lesz hitelem, jól értem?

2019. jan. 3. 13:41
 3/5 anonim ***** válasza:
Igen, mivel nincs kötelező törlesztőrészlet, ezért ez csak előtörlesztés lehet.
2019. jan. 3. 13:46
 4/5 anonim ***** válasza:

Bármikor lehet a törlesztést és az előtörlesztést is választani, csak nem feltétlenül van mindig mindkettőnek értelme.

Az előtörlesztés közvetlenül a tőketartozást csökkenti. A törlesztés elsősorban az év közben összegyűlt kamattartozást csökkenti, és ha még marad belőle, akkor azután a tőkét.

Törlesztési időszakban kötelező törleszteni minden hónap 12-ig egy meghatározott összeget, így ilyenkor az előtörlesztést ugyan választhatod, de nem fogják beszámítani a kötelező törlesztésbe, és hátralékod keletkezik. Ha többet akarsz fizetni, mint a kötelező törlesztő, akkor persze egy másik tranzakcióban választhatsz előtörlesztést, mivel erre bármikor, a hitel teljes tartama alatt lehetőség van.

Ha törlesztési időszakon kívül választod a törlesztést, akkor az is minden további nélkül menni fog, csak olyankor nem nagyon van értelme, mert jobb, ha előtörlesztéssel csökkented a tőketartozást. Illetve annyi értelme van, hogy a korábbi törlesztéseket nyilvántartják ún. előteljesítésként, és amikor esedékes lesz egy kötelező törlesztőrészlet, ami fedezhető a felhalmozott előteljesítésekből, akkor nem kell fizetned, hanem az aktuális havi törlesztőrészlettel csökkentik az előteljesítéseket. (Ez magát a tartozást később nem befolyásolja, csak a törlesztési kötelezettségre van hatása.)

Szóval egy kicsit összetett ez, de érdemes tisztában lenni a fogalmakkal. Egyébként ezek mind megtalálhatók a Diákhitel weboldalán is.

2019. jan. 4. 00:38
 5/5 anonim ***** válasza:
Mi is előtörlesztettünk a diákévek alatt is,mikor mennyit tudtunk.Kevésbé volt nyomasztó,mint amikor már kötelező volt.
2019. márc. 1. 18:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!