Hogy lehet kiszámolni számológép nélkül a szögfüggvényeket?
Egy linket szeretnék kérni. Nagyon érdekel.
Előre is köszönöm ^^
Speciális szögekre vannak (esetenként trükkös) geometriai megfontolások, amikkel (általában) gyökjelekkel pontosan kifejezhető a végeredmény, de a számológépek általában sorfejtésből számolják a közelítő értéket, amikhez csak a 4 alapművelet szükséges, csak sokszor, legalább annyiszor, hogy elérjék a kívánt pontosságot.
Ha mindenképpen '1' linket szeretnél, akkor talán ezt adom, ha a pontos értékek érdekelnek, akkor talán ezt adom: [link]
Ha pedig az érdekel, hogy a számológépben hogyan van visszavezetve a 4 alapműveletre, akkor – bár bogarászós, és programozás tudást feltételez – ezt:
Egyéb linkek:
[link] (Ez van kicsit optimalizálva Horner-elrendezéssel és redukcióval a netlibes linken is, szóval ha nem szeretsz programozni, akkor inkább ezt ajánlom.)
Abból gondoltam, hogy találtam egy egyszerű megvalósítást a szögfüggvényekre egy C header csomagban (amit linkeltem is), és abból extrapoláltam (ami valóban nem túl körültekintő és okos dolog). Így utánaolvasva igazad van, létezik jobb algoritmus is, és azt implementálják a számológépek többségébe:
De azért remélem, hogy érdekesek az eredeti linkeim is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!