Emelt érettségi szóbeli részénél mi lesz a húzott tételen?
Mondok egy példát:
Adott biológiából a "populációk" témákör.
A követelményben ebben a témakörben szó van a populációkról (eddig logikus), a szénhidrogénekről, a tajvedelmi övezetekrol es a trágyázásról is.
KB 10-15 oldal kidolgozva a tételem.
Hogy a jó bánatba lehet megjegyezni azt hogy pl. Kihúzok x témát és azt öt perc alatt elmondom (minden amit tudok a populációkról) utána még beszéljek a trágyázásról meg a többi témáról aminek szinte alig van köze és összefüggése az alap tetelcimhez?
Avagy: ha Kihúzom a papírt vizsgán az fogy rajta szerepelni hogy:
"123. Tétel
Populációk"
Vagy pedig
"123. Tétel
Populációk
- értelmezze a populációkkal kapcsolatos fogalmakat
-jellemezze a populációk közötti kölcsönnhatásokat
- soroljon fel példával abiotikus környezeti tényezőket amik kihatnak a populációkra
- ismertesse a minimum- és Gauze elvet
- magyarázza el miképp hat a nem megfelelő trágyázás a talaj kémiai összetételére "
Szóval értitek..
Nekem kell kitalalni hogy vajon miről kell még beszélni vagy megadják?
Aki azt írja h" pedig ez tök logikus, csak sorrendben kell mondani"
Annak elmondanam hogy a populációktól én akár még a gőzgépek működéség is el tudok jutni ha csak a "logikai sorrendet" követnenk.
Igen, de mi van ha én nem arra törekszem, hogy mindent meg kelljen kérdezniük tőlem?
Hogy készüljek? Tanuljam meg a tételt úgy is hogy azon belül milyen altémák és azok milyen sorrendben vannak vagy felesleges ilyenre pazarolni az amúgy is kevés időm??
Sőt most olvastam az imént hogy az oktatási hivatal csak a témakorok címeit teheti közzé, a tételek címet nem.
Na most akkor nem kell a "populáció" témán belül sorrendben bevasalnom mindent (pl 8 altémát), hanem vizsgán majd csak az az egyik altémarol kell beszélnem? (pl 123. Tétel populáció - a tárgyazas negatív és pozitív hatásai)
Segít valaki aki érettségizett mar emelten valaha?
Először is nyugi :)
Kihúzol egy lapot, azon lesz két tétel. Nem az adott temakört kell 100%ig visszaadni, lesznek kérdések, csak azokra kell válaszolni. A vizsgáztató tanárok nagyon aranyosak lesznek és mindenben segítebi fogbak. Nekik lesz egy javítókulcsuk, ami a te tételeidhez tartozik, azon rajta van konkrétan, hogy milyen valaszokra adhatnak pontot. Ha valamit kihagysz vagy rosszul mondasz vagy egyáltalán nem tudsz, akkor addig fognak kérdezgetni, amíg ki nem mondod azt a pár mondatot/szavat amire megadhatják a pontokat. Lesz A és B tétel. Nekem pl az A tetel egyszer a baktériumok anyagcseréjéről szólt, itt el kellett mondani , hogy melyik autotróf, ezen belül kemo/fototróf, melyik heterotróf, itt nyilván elmondtam, hogy melyik mit jelent. Másodszorra a mellékvesehormonokat kaptam, ehez is volt segítő feladat és kérdés is. A b tetel egyszer egy emésztőenzimes kísérlet magyarázata volt (hol lúgos/savas a ph), másodszor valami környezetvédelmi szöveg, amihez közöm nem volt. Az elsőn 45, a másodikon 43 pontot kaptam. Mindkét esetben rengeteget segítettek a tanárok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!