Állami ösztöndíjas egyetemi első félév esetén ki kell-e fizetni a bukott tárgyakat? Illetve ha a félév befejezése előtt iratkoznék ki, akkor ugye mindenből megbuktam, ha minden igaz. Ebben az esetben az összes tárgyamat ki kell fizetnem?
Rájöttem, hogy a szak, amit választottam, nem nekem való. Találtam is egy nekem való ágazatot amit szívesen tanulnék, de az okj-s tanfolyam. Ezért ki kellene iratkoznom.
Ezzel kapcsolatban egy csomó kérdésem felmerült.
Először is, ha állami ösztöndíjjal járok egyetemre és még "csak" az első félév második hónapjában járok, akkor ki tudok-e iratkozni hamarabb? Vagy végig kell csinálnom az egészet, mindenből letenni a vizsgát, és csak utána kiiratkozni?
Másodszor nagyon esélyes, hogy egy gyakorlaton meg fogok bukni. Ami azt jelenti, hogy a rá járó 4 kreditet se fogom tudni megszerezni. Így a vizsgára jelentkezés is bukva van, tehát egyből 8 kredit elveszve.
Ebben az esetben (tehát államis, első félév) esetén ki kell-e fizetnem meg nem szerzett krediteket, és ha igen, hány forint darabja?
Illetve ha ki lehet iratkozni az egyetemről hamarabb is, akkor az azt jelenti, hogy minden tárgyamból meghúztak. Ebben az esetben minden kreditemet ki kell fizetnem?
Szóval ha minden a terv szerint halad - tehát hamarabb kiiratkozhatok, valamint nem kell kredit fizetéssel bajlódnom - akkor kihez tudnék fordulni a kiiratkozással, illetve ez hogy zajlik? Milyen igazolásokat kell beszereznem, hogy a folyamat rendben történjen? Illetve a diákigazolvánnyal mit kell csinálni, amit nekünk még ki sem adtak?
Előre is köszönöm az értelmes válaszokat, nem tudom kihez fordulhatnék ilyen kérdésekkel. Ha egy egyetemi dolgozóhoz, oktatóhoz vagy diákhoz fordulnék ilyen kérdésekkel, van egy olyan érzésem, hogy elég rossz néven vennék. Köszönöm a válaszokat még egyszer! :)
Engem is felettébb érdekel ez a téma!
Én szó szerint mindenből bukok, semmire be se járok, szóval bukta. (Államis, elsős)
A kreditbüntiről úgy hallottam, valahol kérik, valahol nem, de az nem lehet, hogyha kiiratkozok teljesen, akkor minek kérnék? És ha nem fizetem be, rámküldhetnek végrehajtót? Mert amúgy kétlem, hogy egy max 18 ezres összegért bárkit is üldöznének, legfeljebb nem mehetek 2. félévre ha tartozom, nem igaz? Mert hogy egy fillért sem akarok a semmiért kifizetni, az tuti! Egyhavi adag lakhatásom mire fel fizessem be kreditre, miután elhúzok az egyetemről, magyarán nem fog az a kredit kelleni! Szóval ehhez van jogom?
Előre is köszönöm a válaszokat én is.
A válaszod kicsit megnyugtatott :) Már utánanéztem egy kicsit, igaz ha jól tudom 2014-15-ös kérdés volt, de ott valaki írta, hogy 1500Ft kreditenként. Csak belegondoltam, hogy az én kis 26 kreditem szóval az a jócskán 40 000 Ft nem éppen kevés.
Én szerencsére nem mondhatom el, hogy a semmiért, mivel így is tanultam valamit, viszont hogy valaha használni fogom-e az életben, azt kötve hiszem. Ami pedig a fő kurzusom lett volna, pont ahhoz nincs is érzékem. És nem is akarom csinálni. A folytonos stressz, ingerültség és depresszió szerintem nem éri meg. Arról ne is beszéljünk, hogy életem lényegében nincsen, bulizni pedig eleve nem is járok. Szóval úgy érzem, hogy valami teljesen feleslegesre pazarlom az életem, arról ne is beszéljünk, hogy nem is akarom csinálni. :(
Én is feleslegesnek érzem! Most csak arra jó a jogviszony, hogy januárig lakhatok olcsó koliban (annak a havidíja ugyebár a kreditbüntinek megfelelő kis különbséggel). De csak ezért vagyok még itt.
Nekem kicsit se ez a világom, nem ment a tanulás se (minimumponttal jutottam be eleve), jobban teszem ha inkább dolgozok, és több kedvem is van hozzá!
És mivel januártól ennek a kolis csövezésnek vége (a szerződésem szerint 5 napon belül jelentenem kell a jogviszonyváltozást, és akkor kivágnak, hiába fizetek rendesen és mindig időben!), most nagyon sürgősen melót és albit keresek, egyelőre előbbit nem találok, utóbbi meg függvénye az előbbinek (szóval jó nagy szívás!).
Amúgy én itt sulitársaktól azt hallottam, hogy hiába van rengeteg kreditbuktád, amit fel kéne szorozni 1500-2000-rel, elvileg 18 ezer a maximálisan fizetendő kreditbüntetés.
De nekem sok másra (pl ilyen földi dolgokra, mint kaja, SIM egyenleg, ruha, háztartási szerek/eszközök, és mindenekelőtt a koli havidíj-a későbbi albi+rezsi, stb) kell az a pénz, nem szívesen fizetem be, de ha törvény által muszáj, akkor nyilván befizetem (én sose tartozom semmivel).
OK, nyilván nem halok bele 18-ba (meg is könnyebbültem, amikor rájöttem, hogy csak ennyi), de én ebből jelenleg egy egész hónapig lakom, így már más az értékrend! Később amúgy ennek a sokszorosáért fogok lakni hónaponként, de addigra (terveim szerint, ami vagy bejön, vagy nem) lesz jövedelmem, amiből már fussa!
Szóval azt hiszem, mindketten jó nagy sz*rban vagyunk!
Lehet, hogy egyetemtől is függ, én a Károlit hagytam ott három bukott tárggyal még 2 éve, egy félév után.
Nem érdekelt az egész, átmentem másik szakra. Itt mérnökinfón már nem bukdácsolok, hanem haladok, mert tényleg érdekel is.
Nekünk akkor azt mondták, hogy az alapképzést fél évig, az osztatlant 1 évig lehet otthagyni ingyenesen.
Bár a TOs beijesztett, hogy akkor folytatni kell 1 éven belül máshol, ha nem akarom visszafizetni a félév díját, de erről máshol nem hallottam, szerintem kamu. Törvényt hasonlót nem találtam.
Egyébként nekem ott kreditért sem kellett fizetnem.
Szóval összefoglalva semmit nem kellett fizetnem, semmiért.
Lehet, hogy nálad máshogy van (nem tudjuk melyik egyetem). De az ilyen esetekben érdemes a TOsokat megkérdezni, ők azért (is) vannak, hogy tudják ezeket a szabályokat
Köszönöm a válaszokat!
Amúgy törvény szerint NEM kell visszafizetnünk az állami ösztöndíjat ezen korai szakaszban még, ebben biztos vagyk. A kredites dolog egy másik ügy, ettől tartok, de jó hír, hogy neked nem kellett! Egyelőre nem akarok TOra menni, mert ki akarom tolni a jogviszonyt lehetőleg januárig (a kolis szerződés miatt, mert hogy az is megszűnik a jogviszonnyal együtt).
Hátha valaki keresne még erre választ:
Én 2018 január-február környékén iratkoztam ki egyetemről első félév után. Annyi volt az egész kiiratkozás hogy a Neptunban bejelöltem hogy ki szeretnek iratkozni. Aztán kaptam róla egy postai levelet és kész. Be se kellett menni, volt pár tárgyam amin nem mentem át azokat se kellett kifizetni. Még a diákomat se adtam le, pedig azt le kellett volna, de hát ki fog érte keresni?
Sztori másik fele ha érdekel valakit: Utána elmentem dolgozni, fizikai munkákra(mert hát szakmám nem volt csak egy érettségim), meg Call centerrel próbálkoztam. És ezen munkahelyek alatt jöttem rá, hogy a szüleimnek mennyire igaza volt abban hogy a tanulás fontos. Én végül újra kezdtem az egyetemet, azóta mindent beleadva. Hatalmas motivációt adott az hogy láttam mennyit érek(a munkaerőpiacon) hogyha van egy diploma a kezemben meg hogyha nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!