Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Leginkább most a kisgyermek...

Leginkább most a kisgyermek gondozók segítségét szeretném kérni. (? ) ---> (csak kérdőjellel engedi kiírni a kérdést, de én letebb kifejtem)

Figyelt kérdés

Középiskolás vagyok, jövőre érettségizem. Szakgimnáziumba járok, kisgyermek gondozó, és nevelő szakra. A suli 4+1 éves, tehát az ötödik évben, kapok egy OKJ-s papírt. Én viszont szeretnék főiskolára menni.

A problémám az, hogy nem tudok az egész "procedúráról" szinte semmit. A suliban nem nagyon fejtik ki nekem ha kérdezem, szóval ezért gondoltam, hogy itt is megpróbálkozom. Érettségin nekem az ötödik, vagyis a választott tárgy az szakmai érettségi lesz, tehát nem biosz, vagy föci. Kell nekem bioszbol külön érettségit tennem ahhoz, hogy felvegyenek? Kérlek, ha te is kisgyermek nevelő vagy, kérlek írd le nekem, hogy nálad, hogy zajlott ez az egész főiskolai dolog. Milyen volt a felvételi, milyenek voltak a vizsgák, milyen tantárgyid voltak? Stb.

Nagyon-nagyon megköszönném, mert kicsit el vagyok veszve ezzel kapcsolatban. További szép napot, és előre is köszönöm! :)

2018. okt. 11. 06:00
 1/5 A kérdező kommentje:
Elnézést a helyesírási hibákért, de kicsit siettem és telefonról írtam.
2018. okt. 11. 06:17
 2/5 anonim ***** válasza:
67%

Talán tudok segíteni, most kezdtem az ELTE-n csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon.

Az ötödik felvételi tárgyad bármi lehet, én olaszból csináltam emelt érettségit, de elég a közép is bármiből. A fontos tárgy a magyar, ezt mindenképp nézik a felvételin, ebből is elég a közép.

Az érettségik előtt, februárban van előzetes beszédalkalmassági vizsga, amit azért ajánlok, mert jobb túl lenni rajta és ha esetleg nem sikerül, újra meg tudod próbálni májusban. Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül májusban, nem vesznek fel, hiába lesz meg a pontod.

Mivel meglesz az OKJ-d, el tudod majd intézni a Tanulmányi Osztályon, hogy elfogadjanak néhány tárgyat, ezzel a lehetőséggel mindenképp élj szerintem.

Egyelőre csak a tárgyakról tudok írni. A pszichológia, fejlődéslélektan, fejlődés és játék és a játék pszichológiája és pedagógiája tárgy hasznos és nagyon érdekes. Van anatómia is, ami a későbbi csecsemőgondozás és táplálkozástan miatt kell. Persze, van két tárgy, amit a hátam közepére se kívánok, szociológia és jog, de ez van, mindenhol vannak ilyenek.

November elején megyek először gyakorlatra, ebben a félévben csak 2 nap lesz, utána egyre több alkalom az összefüggő 6 hetes gyakorlatig, aminek a záróvizsga előtt meg kell lennie, különben nem mehetsz vizsgázni.

A vizsgaidőszakról is írhatok majd, ha gondolod, de annyi biztos, hogy már a vizsgák előtt is sok teendő van: mesék, versek, mondókák, dalok megtanulása, csoportfeladatok, kvízeket is kell megoldani, ZH-k is lesznek december elején, és közben nagyon sok az elmélet, úgyhogy bármennyire is könnyű szaknak tűnik, nem az. De neked már lesz erről tapasztalatod, szóval ne aggódj.

Ha van még kérdésed, szívesen segítek, ha tudok. :)

2018. okt. 11. 06:51
 3/5 anonim ***** válasza:
Annyit hozzátennék az első válaszoló teljesen jól kifejtett megfogalmazásához, hogy nem úgy van, hogy abból érettségizik amiből akar. Szakgimnáziumban, ha akarsz menni ötödévre, le kell tenned a szakmai érettségit, a kérdező jól mondta. Ha másból is akarsz érettségizni, a jelentkezési lapon azt is fel kell majd tüntetned. Mivel én még abban a rendszerben tanultam (mechatronikai technikusként), hogy az első öt évben csak általános gépészetet tanultunk, (ami engem k*rvára nem érdekelt) 2-es lett a szakmaim. Ezért tettem még egy 5-ös infó érettségit. Azért még a végére hozzáteszem, hogy a technikumon elég rendesen bepótoltuk azt, amit az öt év alatt kellett volna tanulni, így végül négyes lett a technikusi vizsgám.
2018. okt. 11. 07:55
 4/5 anonim ***** válasza:
Ohh bocsánat, most nézem, hogy felvételi tárgyat írt, akkor teljesen jó. Csak neked abból a tárgyból hatodikként kell érettségizned.
2018. okt. 11. 07:56
 5/5 A kérdező kommentje:
Atyavilág! Rettentő sokat segítettél, nagyon szépen köszönöm! Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar, ilyen hasznos választ kapok majd! :) És köszi a lehetőséget is, hogy kérdezhetek, ha bármi felmerül még bennem, akkor írok. Tényleg köszönöm, nagyon hálás vagyok! :)
2018. okt. 11. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!