Fizika (középiskolai szint) tanuláshoz tudnátok javasolni olyan összefoglaló jellegű könyvet, mint amilyen az Obádovics-féle Matek? Tehát olyat keresek, amit az alapoktól indul, érthetően magyaráz és vannak benne példák is levezetve.
Az Obádovics-féle Matematika testvére a Szalay-féle Fizika. (Ezt mások írták már egy másik kérdés alatt, de azért óvatosan!) Nem tudom, hogy létezik-e újabb kiadás. Fizikusként azt tudom mondani, hogy összefoglalásra nem rossz, a tematikája bőven lefedi a középiskolai tudást. Az enyémben (4. kiadás, 1970) vannak pontatlanságok (főleg definíciók, amik megváltoztak azóta: pl. méter definíciója).
Most kiragadok egy példát: a súlyerő NEM az az erő, amellyel a Föld a testre hat (68. o.). A test fejti ki az alátámasztásra vagy a felfüggesztésre (a Föld vonzása miatt). Egy leejtett testnek nincs súlya (mivel nincs, ami alátámasztaná vagy felfüggesztené), de a Föld ugyanúgy hatni fog rá.
Szóval, ha a Szalay-féle könyv alapján mész, érdemes hiteles forrásból a részleteket megnézni.
Más könyvet nem igazán ismerek, ami középiskolásoknak szól (biztos van pedig), csak egyetemi szintű könyveket ismerek.
A Holics-féle könyvről nagyon sok jót hallottam, de úgy tudom, hogy elég terjedelmes, személyes tapasztalatom sajnos nincs, csak régebben könyvtárban belelapozgattam talán.
Most megnéztem a kiadó honlapján, egy kis minta megnézhető ingyen. 1230 oldalt végigolvasni elég húzós :) A tartalomjegyzékből ítélve nagyon részletes, és bőven túlmutat a középsulis tudáson (ami nem baj :D). A stílusa viszont nagyon jónak tűnik, rengeteg ábra van benne, ami segít a megértésben.
Én a Holicsot használtam, nem a Szalayt, nekem teljesen megfelelt. Igaz, hogy jóval régebbi kiadást.
#1: A Szalay „hiteles forrás”-nak számít. Felteszem az elejébe bele van vésve még az is, hogy ki(k) lektorálták. (Ez egy ideje nem divat.)
Persze megesik hogy téved.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!