Fél évem maradt újraérettségizni az orvosira. Belevágnátok?
Sziasztok!
Rengetegszer gondolkodtam már el azon, hogy orvos szeretnék lenni. Tavaly szeptemberben pedig egy darabig komolyan is gondoltam, viszont érettségi mellett nem tudtam kémiából emeltezni. Jártam szakköre, faktos sajnos sosem voltam, mert még kilencedikben feladtam... A szakkörön szereztem némi elméleti tudást, ha felfrissíteném, középszint körül lennék (elméletben!). Számolásokkal akadnak bőven problémák. Bioszból emelteztem, szóbelin sajnos nagyon elrontottam, 56% lett. Ergo bioszból is újra kellene mennem. Nem olcsó az érettségi, 70 ezerbe fájna, viszont most úgy vagyok vele, talán mégis meg kellene próbálni. Nem véletlenül gondolkozom ezen mindennap. Tudom, hogy ha felvennének, nagyon megbecsülném, és azt is tudom, hogy több lehetőségem lenne, mintha mentőtisztin végeznék (ugyanis most oda járok, ez az első évem).
Tisztában vagyok vele, ha csúszom, 1,5 millió forint, de most ez érdekel a legkevésbé.
Reális a célom? Vannak szaktársaim, akiknek ugyanez végigfutott az agyán, és úgy tűnik, most komolyan is gondolják. Jövő héttől kezdenénk a csoportos felkészülést mind bioszból, mind kémiából. Kémiából ketten indulnánk nagyon alacsony szintről. Mit gondoltok, megéri ebbe időt (és PÉNZT) fektetni egyetem mellett? Kémiánk csak később lesz, anatómiánk rengeteg van, bioszból is érintünk érettségis anyagokat, méghozzá emelt szinten túl. Viszont növények, állatok, ökológia nyilván nincs vagy nem sok van, genetika is csak később lesz. Tavaly azért nem sikerült, mert másra kellett készülnöm, nulláról a kémia nem egyszerű. De most meg egyetemre járok, és lesznek vizsgáim, amikre ugyanúgy fel szeretnék készülni, főleg amiatt, hogy maradhassak, ha nem jön össze az orvosi. Ezt is szívesen csinálnám, de nem akarok semmit sem megbánni, a lehetőségeim pedig korlátozottak tisztként. Ha most nem megyek el, már csak az az opció maradt, hogy a jövő tanévet passziváltatom, ha tényleg orvosira mennék. De az időm is véges, ha összejön, máris legalább 7 évet kell az egyetemen töltenem. 27-28 lennék, mire végeznék.
Belevágjak? (Tudom, hogy nekem kell eldöntenem, de mint az látszik, nem igazán tudom, mi lenne a helyes válasz...) Kérlek, ne szépítsetek a dolgokon, racionális érveket szeretnék olvasni (de azért, ha kapok egy kis biztatást, nem fogom elsírni magam). Előre is köszönöm, és azt is, hogy elolvastad!
20/N
Szia!
Szerintem fél év alatt fel tudod hozni a bioszt simán. Viszont nagyon intenzíven kell rá készülni, tervet készíteni, hogy mit hogyan, mikor tanulsz meg. Szerintem a kémia neccesebb. A számolások nagyon nehezek, es ahhoz hogy felvegyenek az orvosira, azokat is meg kell tudnod oldani.
Én 3 évet jártam az orvosira, viszont az én nagy álmom az állatorvosi, szoval most ujraerettsegizem en is. Az egyetemen magamra szedtem egy “kis” tudást, viszont így is baromi nehéznek érzem az emelteket.
Tényleg csak akkor vágj bele, ha valóban ez a nagy álmod, és ne az vezéreljen hogy sokat lehet vele keresni vagy hogy jól hangzik a doktori cím. (Tudom, hogy nem írtál ilyet, de sokak ezért vannak ott...vagy mert a családjuk ezt akarta :D) Nagyon sok minden függ a hozzáállástól, a szorgalomtól és a kitartástól.
Sajnos arra nem lehet alapozni, hogy lesz elég ingyen féléved végigcsinalni. Bármi közbejöhet a vizsgaidőszakban. Akár többször is csúszhat az ember. A csoportbol, akikkel kezdtem 24ből csak 8 maradt meg csuszas nelkul. Hatod evre tobb mint az evfolyam fele kiesik.
A másik, hogy pszichesen is nagyon ott kell lenni. Az elso ket evben ugy kezelnek mint egy utolso sz*rt. (Bocsi a kifejezésért, de jobban nem lehet leírni.) Azt meg el kell felejteni, hogy csak az első két év nehéz, ahogy azt sokszor mondani szokták... Utána is nehéz lesz, csak bejönnek az érdekesebb tantárgyak, szóval max csak izgalmasabbak lesznek az órák.
Az egyetem alatt nagy a veszelye a kiégésnek is. Főleg hatod évre, de van akinel ez masodévben jelentkezik. Es akkor elmehet az embernek a kedve az egesztol. Van egy-ket ilyen ismerősöm. :/
No, de ez csak az én véleményem. Nagyon utáltam. Ez érződik is a hozzászólásom hangvételéből szerintem. DE Lehet, hogy Te imádnád, és akkor könnyen menne.
Én személy szerint örülök az elhatározásomnak, hogy ott merem hagyni (nagyon nehéz, hisz 3 évet úgymond elcsesztem az életemből. Arrol nem is beszélve, hogy szüleim se örültek ennek a döntésnek. És persze az sem biztos h fel fognak venni ezek után), viszont megnyílt előttem egy újabb lehetőség, hogy azt csinálhassam, amivel életem végéig foglalkozhatok. :)
Szóval, azt tudnám tanácsolni, hogy nagyon gondold át a döntésed, és mérlegelj, hogy megéri-e vagy sem.
Ha van valamilyen kérdésed az egyetemmel kapcsolatban, nyugodtan írj privátban. :)
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!