Gazdasági Informatikus OKJ vagy Informatikai Rendszerüzemeltető OKJ?
Egyik se, ezek a tevékenységek minimum főiskolai szintű végzettséget igényelnek, ami egyben azt is jelenti, hogy iszonyúan durva diplomás konkurenciával nézel szembe az állásinterjúkon. Nem lenne szabad megengedni, hogy diplomát igénylő foglalkozásokra (például "marketing menedzser", "gazdasági informatikus" stb.) OKJ végzettséget engedélyezzenek. Minimum mert (ön-)becsapás.
Azt most ne keverjük ide, hogy a fentieket egyébként meg lehet tanulni online platformokon meg munkahelyen (a marketinget is); de egészen más, ha valakinek már van egy diplomája, és onnan kezdi el egy részterületre át- (valójában: tovább-)képezni magát. Meg tud tanulni programozni egy fizikus vagy akár egy elméleti nyelvész is; de teljes körű informatikus nem lesz belőle. Első diplomának meg az OKJ alkalmatlan.
Amire az OKJ való: szakmunkák (asztalos, burkoló, klíma- vagy villanyszerelő stb.); edző (ha van amúgy 10+ év sportmúltad); manuális tevékenységek (ékszerész, népművészet, fodrász, szakács, kozmetikus stb.). Ezek mind remek szakmák, miért nem ezekből választasz, ha soknak érzed az egyetemet?
"miért van az hogy nem egy embert ismerek akik iylen okj s képesítéssel informatikus pozíciót töltenek be?"
Mert a munkaerő-hiány miatt alulképzett embereket felvesznek programozni. Egyébként én is szakirányú képesítés nélkül voltam self made programozó egy évtizeden át. De változik a világ. Ma már alap a BSc diploma.
Amúgy csinálj amit akarsz, én leírtam az őszinte véleményemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!