Élelmiszermérnök, vagy élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök?
Élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök csak mesterképzésben van, élelmiszerménöki alappal lehet (leginkább) jelentkezni oda.
Ha egyszerűen meg akarom fogalmazni, ők a NÉBIH-es feladatokat látják el. Analitikai,mikrobiológiai vizsgálatok,élelmiszerlánc vizsgálata stb.Egy komolyabb cégnél ők felügyelik/tervezik meg az előállítás lépéseinek biztonságosságát.
Az sima élelmiszermérnök pedig magával az élelmiszer gazdaságos és környezetkímélő előállításával foglalkozik. Mesterképzésben pedig van külön biotechnológia/kereskedelem/termékfejlesztés és folyamattervezés a speciális igényeknek megfelelően.
A két szak nem zárja ki egymást, tehát egy sima élelmiszermérnök is dolgozhat a NÉBIH-nél de egy biztonsági mérnök is egy termelő gyárban.
MSc-vel elég jó állásokat ki lehet fogni, viszont a képzés csak a SZIE-n jó mert erre specializálódott a campus, a többi (SZTE,DE) meg se közelíti.
Én ilyen szakon végeztem. Az alapképzésem él.mérnök, a mester pedig bizt-i és minőségi mérnök (ráadásul bp-n végeztem el). Én sajnos nem tudtam vele elhelyezkedni egyáltalán, tapasztalataim:
-vagy nincs munka, vagy nincs meghirdetve de te errről nem tudsz
-vagy más városba kell költözni hozzá (én nagyvárosban lakom), de barátnőm Pesten se talált ugyanezekkel fél évig
-vagy ha van is munka 2-5 év tapasztalat kell.
Volt egyetemi csop.társaimat meghallgatva, van akinek bejött, de sokan otthagyták (kevés a bér), vagy teljesen másba kezdtek bele, mint én...
Nekem sajnos 6 év kuka, amit sosem fogok tudni feldolgozni. De remélem te szerencsével jársz:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!