Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Akik állandóan emlegetik a...

Akik állandóan emlegetik a büfészakokat, azok el tudnák mondani, hogy pontosan mit is értenek ez alatt? És mi a problémájuk vele?

Figyelt kérdés
2018. jún. 25. 13:14
 1/5 anonim ***** válasza:
93%

Bár én nem emlegetem de a véleményem nekem is megvan. És nyilván általánosítás. De én pl azokra a szakorka értem amivel olyan helyen lehet elhelyezkedni, ahova mindegy milyen diploma kell, csak legyen egy. Amit rengetegen csak azért választanak mert, nincs konkrét elképzelésük csak "jólhangzik", "divatos", xy is odajár. Amikor 2 hét alatt végeznek 10 vizsgával akkor azért lehet tudni, hogy nem igazán nehéz a képzés.

Persze ettől még lehet a jövőben jól keresni egy ilyen diplomával, hiszen legtöbbször nem a papír számít.

2018. jún. 25. 13:31
 2/5 anonim ***** válasza:
24%

Több megközelítés is van.

Van aki úgy érti, hogy a megszerzett diplomával szakmán belül kb. esélytelen elhelyezkedni vagy minimum valami óriási protekció kell illetve a képzés maga egy vicc kategória nehézségben (andragógia,sima magyar szak,keleti nyelvek, kommunikáció,szabadbölcsészet stb)

Van aki úgy gondolja, hogy diploma nélkül is be lehet tölteni az adott pozíciót (könyvtáros,közözzségszervező pl.)

És vannak a tipikus "divat" szakok, ahol a diplomásokat csak ontják magukból: pszichológia,turizmus,gazdmen,HR,külker stb.

2018. jún. 25. 13:40
 3/5 anonim ***** válasza:
83%

Ahogy észrevettem legtöbbször a reál szakosok dobálóznak vele, akiket bosszant hogy más szakok relatíve könnyebek, és szeretik magukat felsőbbrendűnek érezni, azért, mert nekik milyen nehéz.

Ugyanakkor aki valóban értelmes, az nem néz le senkit azért, amit tanul, hiszen egy kulturált, művelt ember nem csak egy dologban jártás, hanem értékeli a tudományt (humánt,reált) művészetet( zene, tánc, képzőművészet,stb.) egyaránt.

Ugyebár vannak olyan szakok ami tömeg/ divatszaknak minősülnek, de ez nem az adott szak hibája, a felsőoktatás általánosságban véve felhígult. És ahol könnyíteni lehet egy szakon, vagyis a többséghez igazítani az elvárásokat, azt meg is teszik, ez a reál szakoknál nem lehetséges, ugyanakkor a humán szakoknál könnyen megoldható.

Vagyis könnyedén elvégzi olyan személy is aki egyátalán nem sajátítja el a szaktudást, az általános műveltséget pedig még annyit sem szerez. Miért? Mert nem érdekli. :)

Így sokan kikerülnek, papírral rendelkeznek arról, hogy szakemberek, pedig semmilyen szaktudás birtokában nincsenek. Így a papír nem is fog sokat érni, gyakorlatban kell bizonyítani a tudást, ehhez azonban szerencse is kell, vagyis lehetőség, hogy bízonyíthass.

Legalábbis nekem ez a tapasztalatom :)

2018. jún. 26. 02:20
 4/5 anonim ***** válasza:
Büfészaknak mondják az olyan szakokat, amelyeket könnyű elvégezni, ezért túlképzés van belőlük, és nem is lehet velük elhelyezkedni. Persze ezt sokszor csak a kívülállók gondolják így, pl. a fent említett pszichológia, miért is könnyű? Elég nehéz bekerülni, és úgy hallottam az első évben nagyon komoly biokémia van. Persze én nem jártam oda, de nem hinném, hogy ez olyan könnyű lenne. Mindenkinek az a nehéz, ahova ő jár, és az a könnyű, ahova a másik. Van egy kollégám, angol-kommunikáció szakra járt. A kommunikáció az tényleg a büfészak kategória, bár önmagában nem is lehet elvégezni, kell mellé egy másik. Amikor jött egy közgáz szakos kolléga, akkor ez az angol szakos srác elkezdte mondani, hogy hát a közgáz az büfészak, mindenkinek olyan diplomája van, bezzeg az ő diplomája! Hát, nem tudom, nekem van bölcsész és közgáz diplomám is, megvolt mindegyiknek a maga nehézsége, nem hinném, hogy akármelyik is olyan egyszerű lett volna.
2021. dec. 22. 22:30
 5/5 anonim ***** válasza:
Mondjuk a pszichológia eléggé feketebárány, mivel inkább kellene egészségügyi képzésnek, mint bölcsésznek tartani. 3 év BA + 2 év MSc + 4 év szakképzés után lesz valaki "normális" pszichológus.
2021. dec. 22. 23:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!