A pszichológia szakon tényleg sokan otthagyják?
Nemcsak pszichológián, hanem minden szakon így van. Vannak, akik rájönnek, hogy mégse nekik való, találnak valami mást, kapnak egy jobb lehetőséget, átmegy másik egyetemre/szakra, stb.
Úgy nagyjából minden szakon az emberek legalább negyede a képzés végére lemorzsolódik (valahol többen, valahol kevesebben).
Mi kezdtük nyolcvanan, második félévre kb. hetvenen maradtunk, és még erre is azt mondta az egyik tanár, hogy jó sokan vagyunk. A másodévesek kb. ötvenen voltak az első félévben, most a második félévet nem tudom. Nyilván lehet olyan is, aki mondjuk csak passzív féléven van, nem kiiratkozott.
Valami statisztikaszerűséget felvi.hu-n találhatsz, a legtöbb szaknál vannak statisztikák, és ott vannak a végzettek száma, ha visszaszámolod, hogy melyik évben kezdhettek azok, akik abban a statisztikában szerepelnek, és megnézed, hogy akkor hány embert vettek fel pszichológiára (ha konkrétan nincs ez szakonként lebontva, akkor összeszámolod az egyetemekre felvetteket külön-külön), akkor láthatod, hogy hány emberből mennyi végzett.
Én pszichóra jártam. Nagyon sokan filmes élmények miatt jöttek ide, pl bűnügyi profilozok, mentalisták, és ilyesmik miatt. Nekik az első egy-két évben a bioszos órák és a statisztika egyszerűen unalmas volt, ahogy a különböző lélektani elméletek is. Ráadásul itt ellentétes nézeteket is megtanulsz, de nem mindig derül ki, hogy "kinek van igaza". Nincs végső válasz, szóval, aki ezt a komplexitást nehezen viselte, az se tudott mit kezdeni magával.
Voltak olyanok is, akik a jó kereset reményében jöttek, aztán meghallották, hogy 5 év után ám nem lehet magánrendelést nyitni és analitikusként dolgozni, hanem ez még évek és rengeteg belefektetett pénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!