Hogy zajlik a felvételi doktori képzésre?
Aki felvételizett doktori képzésre, elmesélné, hogy zajlott? Szóbeli felvételi beszélgetés érdekel.
Tudom, hogy minden iskolában/szakon eltérő lehet, csak úgy általánosan érdekel.
Milyen szak, milyen téma, milyen egyetem?
Doktori képzésenként teljesen eltérő. Valahol 15-en jelentkeznek és abból 10-nek van már publikációja, poszterei, szabadalma stb.... és ebből 8 a professzorok protezsáltja.
Valahol megy könyörögnek hogy odamenj. Több műszaki képzésen is ez van, mert senki nem akar 140 nettóért akadémiában maradni, mikor a kezdő 3-400 nettó.
Én mindkét típusú felvételin voltam, az első típus azért kemény volt :D ott szopatták a népet SOTE-n, rendesen szétszedték a kutatási terveket. Gyakran pl a megvalósíthatóság a kérdés...
Szóval nem lehet általánosságban erről beszélni.
Az se mindegy, hogy több száz millióba kerülne a témád a kutatócsoportnak, vagy egy otthon/könyvtárban püttyöghető elméleti étma
Megkérdezték, hogy
1. a cikkeimet közlő folyóiratnak mennyi volt az impact faktora;
2. én nyújtottam-e be a cikket vagy a társszerzőim valamelyike;
3. hogyan kapcsolódnak a cikkeim a most benyújtott kutatási tervhez;
4. a témavezetőm korábbi kutatási eredményei hogyan alapozzák meg a munkát;
5. mi lenne a tervezett kutatómunkám első lépése,
6. milyen kockázatokat látok a megvalósítás tekintetében;
7. milyen folyóiratban tervezem publikálni az új eredményeket;
8. az a folyóirat open access-e;
9. milyen adatelemzési, statisztikai elemzéseket tervezek elvégezni...
Az erős! 90% nem egyéni fokozatszerzőnek még társszerzős cikk közelében sincs.
Milyen téma amúgy?
Ez attól függ, hányan jelentkeznek.
Ha 60-an 15 ösztöndíjas helyre, ott bizony keményen szétkapják a kutatási tervedet és a megvalósíthatóságot/újdonságtartalmat is.
Ide esélytelen úgy odamenni, hogy nincs már kutatási eredményed, és úgy mész oda, hogy fogalmad sincs miből akarsz disszertációt írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!