Miért nőttek meg 2009-ben drasztikusan a felsőoktatási ponthatárok 2008-hoz képest? És idén?
Nézegetem, hogy például jogász, vagy közigazgatási szakokon 20-50 pontos emelkedések voltak. Ennek mi az oka?
Ha van egy szak ahová ugyan annyi államilag támogatott embert vesznek fel mint tavaly, és kevesebben jelentkeztek akkor nagyobb az esélye hogy csökken a felvételi ponthatár, minthogy nő?
A felvételi ponthatárt nem úgy döntik el, hogy a hasukra ütnek, és azt mondják ez most 420 lesz, amaz meg 290. Attól függ, hogy a felvételizők hogyan teljesítettek az érettségin. Pl. x szakra felvesznek maximum 60 embert. A hatvanadik embernek 359 pontja van, akkor a ponthatár 359 pont lesz. De ha pl. az 58-59-60-61-62. emberkének is 359 pontja van, akkor az 57.-nél húzzák meg a határt.
Én ezt így hallottam. :) És logikusnak is tűnik, remélem valamennyire érthető volt. Szerintem idén amúgy csökkenni fognak a pontok (nem mindenhol), mert az érettségik is rosszabbul sikerültek a tavalyi évhez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!