Hogyan tudom felhúzni magamat fizikából?
A nyárom fel szeretném húzni magamat egy erős közép vagy gyenge emelt érettségi szintre a fizikámat közel nulláról. Az az van rá kb 2 hónapom (egyetem kezdete előtt).
Gimnáziumban mindig épphogycsak megszereztem a kettest, nem feltétlenűl mert nem értettem volna (matek faktos voltam, szóval a reál tantárgyakkal nincs gond a megértés terén), inkább soha sem tanultam.
Órán mindig a barátaimmal beszélgettem, soha sem készültem, ezért mindig egyesre feleltem. Egyedül a témazárókra tanultam valamennyit, de az is max 1-3 óra készülést jelentett. Évente 4 témazáróval ez maximum csak 8 óra tanulás nagy szünetekkel szóval értem mért voltam rossz...
Pontosan mit kéne megtanulnom, hogy felhúzzam magamat egy erős közép szintre?
Van valamilyen magyar nyelvű felkészítő oldal ami elmagyarázza a dolgokat?
Milyen tankönyvet érdemes venni? Amiben benne vannak a főbb dolgok és mondjuk az ott leírt dolgokra vannak fokozatosan nehezedő feladatok, amivel eltudok juni a közép érettségi szintre?
(Persze ha olyan problémába ütközök, amit nem tudok megoldani felkeresek egy tanárt, de egyedül szeretnék egyenlőre neki indulni)
Elég a mozaikos Fizika 10 és Fizika 9 tankönyv hozzá? Azt hiszem középiskolában csak ezt a két tankönyvet vettük.
(A mozaikos könyvet hátulján minde a tantárgyhoz tartozó könyv képe fent van és ezeknek a hátulján is csak a 9. és 10. osztályos van.)
Ha ezt a két elég rövid könyvet megtanulom elégérem az egyetem fizika követelményeit, amire majd az első félévben ráépítenek?
Pontosabban BME VIK Mérnökinformatika.
Itt például a BME fizika1:
Fizika1:
- Mechanika
- Hőtan
Fizika2:
- Elektromos és mágneses jelenségek
- Optika
+ Modern fizika
Ahogy olvasom ezeket (én is mérnökinfónak megyek) szinte fedi a középiskolás tudást az alapok, tehát ezek a könyvek jók lesznek nekünk pl. valami nemzeti kerettanterves van.
+++ Nem tudom melyik egyetemet nézted, de vannak olyan helyek, ahol egy 0. fizika zh van ezt minél előbb megíratják, hogy felmérjék a tudásodat.
A mozaikos fizikakönyvek semmire sem jók, legalábbis megértésre, és emeltre készüléshez biztosan nem. Rossz szerkesztés, hiányos magyarázatok, sok hiba, összecsapott munka, amivel jellemezni lehet.
Minimum a Holics féle kétkötetes fizikakönyv bő 70%-át kell tudni és érteni, ami egy jó alapja lehet az emelt szintű érettséginek.
A számításokhoz a Dér-Radnay-Soós féle kétkötetes példatárat tudom javasolni.
Na ezekből meg lehet tanulni a középiskolás fizikát.
#6: Kötve hiszem, hogy az ELTE-n, az Ország egyik legkiválóbb egyetemén beérnének a középiskolás fizika oktatásával, és nagyon szomorú is lenne.
Azon kezdem, hogy az általam említett ajánlott könyvek matematikája mind középiskolai szintű, azaz a matematikai előismeret az algebrai egyenletekben kimerül.
Egy ELTE-s képzésen, ahol tipikusan elméleti fizikusokat képeznek pl. nehezen tudom elképzelni, hogy a fizika tárgyalásánál a leírás ne differenciál -és integrálegyenletek segítségével történjék.
Innentől kezdve, amit írsz, az teljes baromság.
Egyébként is, az általam írt példatár, és a Holics féle könyvek tipikusan középiskolásoknak szól, a 80-as évek végétől kezdve, az egyetemi felvételikre mindenki abból készül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!