Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha egy szakon belül jelentkezt...

Ha egy szakon belül jelentkeztem államira és költségesre is, számít a sorrend?

Figyelt kérdés

Hello!

Idén dől el, hogy hova vesznek fel egyetemre, és már rengeteg statisztika kint van a felvi oldalán, például az is, hogy melyik szakra hányan jelentkeztek, hányan jelölték elsőnek.Az én esetemben az ELTE-t nézve (kereskedelem és marketing) az új szakon 64-en jelölték meg elsőnek az államit, 17-en jelölték meg elsőnek az önköltségest, és ide 180 ember fér be, de az elsőkön kívül összesen 569-en jelentkeztek a kermarkra.Nekem valószínűleg nincs esélyem az államira, mivel országosan van megszabva a ponthatár (460 körül) Tehát a kérdésem: Ha az önköltségeset jelölöm elsőnek, nagyobb eséllyel kerülök be az egyetemre? Mivel nekem először is ez a lényeg, inkább fizetek érte, de oda kerüljek :) ha kiesek abból a 64-ből, bekerülök a 200 akárhányba, viszont ha elsőnek jelölöm az önköltségeset, akkor valószínűleg elsőnek fel is vesznek.

Remélem valamennyire lehet érteni, tudom bonyolult, előre is köszönöm, és ha valami nem érthető írjátok meg!!

2018. máj. 20. 21:06
 1/7 anonim ***** válasza:
92%

Én igazából annyira nem értem. Ha nincs meg államira a pontszámod, mindegy, az hanyadiknak van, oda nem vesznek fel.

Ha elsőnek jelölöd, akkor se. Ha elsőnek az önköltségeset jelölöd, oda is akkor vesznek fel, ha elég pontod van. Ha betelik azokkal a jelentkezőkkel a szak, akiknek több pontjuk van, mint neked, értelemszerűen nem fognak felvenni, hiába jelölöd elsőnek.

2018. máj. 20. 21:15
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Elsőre jelöld az államit és utána a fizetőset. Ha nem is jön össze az állami akkor második helyen ott a fizetős, nem nézi az egyetem hogy te csak másodiknak jelölted, nincs előnyben az aki elsőnek jelölte. Viszont lehet sikerül az állami akkor tudsz arra menni, ha meg mégse még ott az esély a fizetősre, arra alacsonyabb szokott lenni a ponszám. Viszont ha előre rakod a fizetőst hiába lenne elég pontod államira, azt nézik hogy neked megvan a pontod az első helyen lévő fizetősre és elvágod magad az esélytől is hogy államin tanulj.

Nem igazán értem a logikád a 200-ba kerülésről. Nem úgy van hogy ha neked az első helyen van automatikusan benne vagy a 200-ban. Az összes jelentkező közül sok úgyis kiesik mert felvették máshova majd maradtok pl 300an, abból valakinek ez az első a listán másnak a 2., 3. stb. Sorba rakják a 300 jelentkezőt a pontszámaik alapján, a 200. pontja alapján meghúzzák a határt és aki nem került be annak nézik tovább a listáját, kinek mi van a 2., 3. helyen és ezt eljátszák minden szaknál. Kiszedik azt aki máshova került már majd akinek első helyen van azt egybe nézik azzal akinek a 3. helyen van csak a szak, de az első 2 helyen jelölt szakra nem vették fel. Kisse bonyolult de remélem érthető :D Szóval nem indulsz előnnyel a szakra azzal, hogy te eslőre jelölted meg.

2018. máj. 20. 21:32
 3/7 anonim ***** válasza:
94%

Kereskedelem-marketingre idéntől 428 az előre behúzott ponthatár, de ugye ez csak azt jelenti, hogy ez alá nem mehet, de főlé igen.

Na, ha neked mondjuk 400 pontod lesz, akkor az államira való bekerülésednek az esélye 0.

Illetve az is lényegtelen infó, hogy mennyien jelölték be 2-3-4-5-6 helyen a képzést, mert nem tudod, hogy kit nem vesznek fel az első helyre.Az hogy elsőnek vagy utolsónak jelölted, az a felvételi esélyedet nem rontja illetve nem is növeli, ahogy a finanszírozási forma sem.

Amúgy az adatokat nézve, szerintem jó eséllyel be fogsz kerülni, mert abból az 569-ből elég sok máshova fog végül menni.

2018. máj. 20. 21:33
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat :D igazából arra gondoltam, hogy tegyük fel, van 400 pontod.Az egyik egyetemen 350 lesz a ponthatár, a másikon meg mondjuk 380 tehát mindkét szakra bekerülsz, de az hogy hova azt a sorrend dönti el mégis :D én értem hogy mindenhol végig pörgetik hogy ki fér be de akkor mégis számít a sorrend, ezért gondolkoztam el azon,hogyha elsőnek összesen 81-en jelölték, és 180 férőhelyes, akkor azoknak nagyobb esélye lesz, nyílván nem mindnek, de értitek.Na mindegy :) remélem összejön
2018. máj. 20. 22:06
 5/7 anonim ***** válasza:
93%
Érdem a logikád, de ez az esetedben teljesen lényegtelen. Ugyanolyan eséllyel kerülsz be a szakra ha az államit rakod elsőre mintha a fizetőst tennéd. Csak mivel államira magasabb a pontszám kermat esetén szinte minden egyetemen nem lenne értelme a fizetőst előrébb tenni, mert úgy biztos nem tudsz államira kerülni.
2018. máj. 20. 22:36
 6/7 anonim válasza:
és például ha a 180 meghírdetett helyre csak 170 jelentkező lenne, akkor mindenkit (vagy csak akik első helyre tették??) felvesznek ponthatártól függetlenül?
2018. máj. 24. 21:32
 7/7 anonim ***** válasza:

Az utolsó felvett hallgató pontszáma adja a ponthatárt, vagyis nem attól függetlenül kerülnek be. 280 pontot minimum el kell érni, illetve vannak szakok ahol az állami formának is vannak minimum ponthatárai, ezeket a jelentkezők számától függetlenül el kell érni.

Amúgy ha 180 hely van és 170-en vannak akik elérik a minimum pontszámot és első helyen jelölték (vagy ha hátrébb az előtte lévő helyekre nem kerültek) akkor mind a 170-en benn vannak és a 170. hallgató pontszáma lesz a ponthatár.

2018. máj. 24. 21:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!