Ha az 1. vh húzom és ezt elmondom az kb. mennyi pont?
A XX. század elején 2 szövetségi rendszer van Európában:
-Antant(Franciaország,Oroszország,Nagy-Britannia)
-Hármas Szövetség(Később központo hatalom):(Németország,Olaszország,O-MM)
Ellentét:
Németország részt követel a gyarmatokból,ezt az angolok és a franciák nem engedték.Továbbo oroszország a Balkán felé akart előretörni.
Közvetlen ok:
Szarajevóban megölik O-MM örökösét,Ferenc ferinándot.
A monarchia ultimátumot küldött Szerbiának,amit visszautasítanak.1914 július 28-án az O-MM
hadat üzen Szerbiának.A szövetségi szerződések értelmében pár nap alatt egész Európa hadban áll.
1914:Német villámháborús terv,Belgium felől alarják Párizst megszerezni,de mivel megállítják a németeket állóháború alakul ki.
1915:Májusban Olaszország belép a háborúba az Antant oldalán
1916:belép Románia az Antant oldalán
1917:USa is belép az Antant oldalán
1918:Központi hatalmak védelme összeomlott,november 3. Monarchia,nov 3 a Németország írja alá a feltétel nélküli fegyverletételt.
1919 január:világháborút lezáró békék,itt csak a győztesek vannak jelen.
Német béke:Versailles
-jelentős területi veszteség
-hadisarcot kell fizetnie
-nem lehet légierejük
Osztrák béke
-Németország és Ausztria egyesülése tilos->Anschluss
1920 jún 4:Trianon,Magyarországi béke
-Az ország elveszíti a területeinek 2/3-át
-Felvidék,Kárpátalja:Csehszlovákia
-Erdély,Bánság:Románia
-Vajdaság:Szerb-Horvát-Szlovén Királyság
-Nyersanyagforrások elvesztése
Revízió: a béke felülvizsgálata
Tudom h a tétel kb ennek tízszerese,de képtelen vagyok megtanulni.Annyira bonyolult és összetett.Minden más tételt már megtanultam,de ez egyszerűen nem megy.
És ha németből a felelet előtti kérdésekre jól válaszolok,a dialógust közepesen elmondom,és a tételhez elmondok kb 4 értelmes mondatot,meglesz a 10%?
I. vh-hoz kellenek a szovetsegek, egyket fontosabb front, a celok, az uj hadviseles, es esetleg a parizs kornyeki bekek.
K*RVAKONNYU es jo tetel!
Nem tudom hányasra hajtasz, ezért a legtöbb tanárnál egy 3-ast simán kaphatsz, ha ezt tényleg elmondod, esetleg bővített mondatokban. És lesz forrás, az sokat segít, nyugi!
Tényleg elég nagy témakör, nálunk úgy oldották meg a tanárok, hogy a felkészülési idő alatt kérték, hogy írjuk le vázlatpontokba, hogy miről beszélnénk, majd mikor elkezdtük mondani a tételt, néha közbeszólt, hogy "ugorj a 4. pontra", és akkor onnan kellett folytatni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!