Angliában miben tér el a (felsőoktatási) tanrendszer a hazaitól?
Köszönöm a válaszokat!
Én most fogok érettségizni (konkrétan már ma kezdődik :D), utána úgy terveztem kimegyek Angliába dolgozni, 1-2 év után pedig elkezdek ott valamit.
Az álomszakmám a pszichológus, amire itthon lehetetlen lenne pályázni az óriási ponthatár miatt. Ezért tettem fel a kérdést, hogy hátha ott másképp van, és lenne esélyem azt csinálni, amit szeretek (nem vagyok valami jó tanuló. csupa kettes, és az átlagom 3.21 lett).
Angliában is van ponthatár amikor egyetemre jelentkezel, csak kicsit másképp. Ráadásul nem olyan rég változott meg a rendszer.
Itt UCAS pontokat kérnek az egyetemek, illetve a GCSE (érettségi) jegyeidet, amit feltehetőleg már High School-ban elvégeztél. Általában A-C GCSE jegyet kérnek matekból és angolból, de ha megvannak a UCAS pontjaid, akkor némely egyetem például elfogadja ha nincs meg a matek/angol jegyed. Legfeljebb interjúztatnak és betesznek arra a tárgyra is a szak mellett.
UCAS pontokat kétféleképpen szerezhetsz. Vagy érettségi után teszel A level-t (emelt érettségi), vagy valami BTEC-et. Az A level fent már ki lett vesézve, szóval arról nem is írok. Egy 2 éves BTEC level 3 végzettség kell az egyetemhez minimum. (Ide a sima érettségi jegyekkel tudsz bejutni, Grade A-C.)
Viszont itt más az osztályzás. Itt négy jegy van:
D - Distinction
M - Merit
P - Pass
F - Fail.
Legalább Pass kell, hogy átmenjél, és folytathasd a 2. évet.
Egy BTEC level 3 képzés általában 60 UCAS pontot ad évente, ha mindent tárgyat (általában 6 tantárgyat) Distinction-ra végzel. Ha mindenből csak Pass-t kapsz, akkor azt jelenti, hogy kevesebb UCAS-t kapsz, és lehet a 2. év végén nem lesz elég pontod egyetemre, szóval csinálhatsz egy másik legalább 1 éves level 3 szakot.
De ha mindent D-re végzel minden tárgyból mind a 2 évben, akkor az azt jelenti, hogy két D*-od van, illetve teljes level 3 diplomád, ami 120 UCAS pontot ér. Ez általában elég a legjobb egyetemekre is. (Vagy van extended diploma szak is, ott évente +2 tárgyad van, szóval 1 év alatt szerezhetsz 80 UCAS-t. Ez az 1 éves 80 pont gyengébb egyetemekre egyébként elég is lehet, de level 3-on legalább 2 évet kell járj, hogy meg legyen a teljes diploma. Tehát évet semmiképp sem tudsz spórolni.
Egyebként College-ban ilyen level 3 szakon leginkább az év közben írt beadandóidat és esszéidet osztályozzák. Például infó vagy business szakon, 100%-ban csak a course work-ödre kapod az évvégi jegyed, vizsga egyáltalán nincs.
Ez az egész csak akkor vonatkozik rád, ha ide jártál isolába. De ha mégse, de egyetemre ide akarsz járni, akkor sem árt ezzel tisztában lenni
Hogy a magyarországi érettségit hogyan számolják itt be egyetemekre, azt sajnos nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!