Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt történelem érettségihez...

Emelt történelem érettségihez mennyi tudás kell?

Figyelt kérdés
Azt gondolom h nem kevés:) csak 3-4es vagyok, úgyh. nem nagyon tanultam eddig, de humán beállítottságú vagyok és szeretem is végűlis, nem unom meg.Valamiből emelteznem kellene jövőre, és a törit látom a legkönnyebbnek.Száray féléből ha elkezdek tanulni az elejétől, az elég lesz?
2010. jún. 13. 20:00
 1/10 anonim ***** válasza:
Hát figy, én a gimi négy éve alatt 5-ös voltam, idén írtam, bár a szóbelit még nem tudom, de sejtéseim szerint 80% körül lesz. Én is Szárayból tanultam. Ha nekifekszel, simán meg tudod csinálni. Sok sikert!
2010. jún. 13. 20:03
 2/10 A kérdező kommentje:

köszi h írtál:)

Azért gondoltam erre, mert nem hiszem h felvételi előtt leteszem a nyelvvizsgát, és ha még 5-4 lesz a közép szintem, akkor is ekvés pontnak számít nem?:(

2010. jún. 13. 20:04
 3/10 A kérdező kommentje:
az 5-4et úgy értettem h mindenből kb annyi
2010. jún. 13. 20:05
 4/10 anonim ***** válasza:
én is csak az utolsó 2-3 hónapot meghúztam tokkal vonóval 84%
2010. jún. 13. 20:12
 5/10 anonim válasza:
Száray mellé még kell valami egyéb emeltes tankönyv is!
2010. jún. 13. 20:41
 6/10 anonim ***** válasza:

Hát nem tudom, én csak Száray-ból tanultam.

Első

2010. jún. 13. 20:54
 7/10 anonim ***** válasza:

Nekem a Száray-könyvek voltak csupán és 98% lett.

Igaz előtte elolvastam a magyarok európában című háromkötetes sorozatot még nyáron, de inkább mint egy regényt semmint anyagot. Ha ráérsz, kérd ki őket a könyvtárból, hátha olvastatja magát, és akkor már átládod a fő vonalakat a dologban.

2010. jún. 13. 20:57
 8/10 anonim ***** válasza:

Én most érettségiztem történelemből emelt szinten.

Szerintem az írásbeli az eléggé húzós. Az írásbeli első részénél az atlaszt sem használhatod szóval minden évszámot be kell vágni, plusz mostanában egyre többször van vaktérkép szóval azt is tudnod kell hogy mondjuk Waterloo hol van. Emellett néha olyan dolgokra is rászoktak kérdezni, hogy az ember azt se tudja merre nézzen...

Az esszéknél is ki lehet fogni elég hülye témákat. Ezzel idén szerencsénk volt. Legtöbbször azonban az a baj hogy a javítótanárok lehúzzák, ezeket hiába írtad meg akármilyen jól...

Szóbelin elég sok függ attól hogy milyen tételt húzol és attól is hogy mennyire szemét a vizsgabizottság. 34 témakör van, ezen belül általában 2 tétel, de ezeket a tételeket nem adják meg hanem csak ott a vizsgán tudod meg. Miután elmondod a mondanivalódat még általában pár kérdést feltesznek...

Nekem sajna csak 67% lett:(

2010. jún. 13. 21:38
 9/10 anonim ***** válasza:

" Legtöbbször azonban az a baj hogy a javítótanárok lehúzzák, ezeket hiába írtad meg akármilyen jól... "

Szerintem érdemes nagyon alaposan áttanulmányozni a javítókulcsokat,hogy pontosan hogy vannak,és milyenek szoktak lenni,milyen a logikájuk,felépítésük.Az összes eddigi fent van az OM honlapján.Lehet,hogy nem a tanár hülye,hanem az esszéd tényleg jó,csak a javítókulcs szerint mégsem.

2010. jún. 15. 17:53
 10/10 anonim ***** válasza:

Én évek óta készítek fel emelt szintű törire érettségizőket. Az esszének nem jónak kell lenni, hanem hatékonynak, miképpen az előttem szóló is leírta.

Pl. 16 pontból 4 személyek. Ez legalább 8 név/info. Az adott témában ha törik, ha szakad 8 aktuális nevet fel kell használnod.

Elhelyezés térben és időben 2 pont. Ha totál egyértelmű is, hogy melyik korban jársz, akkor is ki kell írnod...

Az emelt szintű érettségi is egy érettségi, nem több, de nem is kevesebb. Ha valaki komolyan veszi, és készül, akkor könnyen megvan a 60 - 90 % (szerencse + tudás), ami emelt bónusszal nem rossz. Ha valaki lazán veszi, könnyen belesül.

Másrészről fontos a "hozzáolvasás". Ha emelt törizel, akkor a minimum, hogy érdekeljen is a tárgy, különben nagyon fogsz szenvedni, és ha sikerül is, nagy hasznát nem veszed, mert az emelt szintet célirányosan érdemes csinálni, bármiből is teszed. A hozzáolvasás nem hozzátanulás.

Pl. Olvasd el csak úgy, saját szórakoztatásodra az Egri csillagokat. A várháborúk korát gyakorlatilag megtanultad, csak az évszámokat és személyeket kell hozzávenned, a leíró és fogalmi részeket perfektre tudod. Vagy ha olyan az érdeklődésed, olvass történelmi romantikát. A szerelmi szál ugyan nem hiteles, de a társadalmi és politikai háttér mindig pontos, különben nem lenne a párkapcsolat izgalmas.

Ha a fegyveres harcok érdekelnek akkor ott vannak a kalandregények, a hadászati stratégiai részeket "úszod meg" minimális tanulással, hiszen a regényeknek szintén az a veleje, hogy a kor fejlettségi szintjén összeveti a hősöket.

(Filmeket nem ajánlok, mert a látvány miatt többnyire tömény baroms*g kerekedik ki az alkotásból)

2010. jún. 15. 21:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!