330 pontot mennyire nehéz elérni érettségikkel+felsőfokúval?
"Matek és infó az, amit jobban számolnak az egyetemen"
Semmit sem számolnak jobban. Vagy tanulmányi pontokat viszel, és akkor a magyart és történelmet is annyira számolják, mint a matekot, vagy érettségi pontokat, és akkor a két tárgyon kívül mást nem számolnak. 330 pontot nagyon könnyű elérni.
"330 pontot nagyon könnyű elérni."
4-es és 5-ös érettségivel megértem összekaparni a minimális 280 pontot. Egy felsőfokú érettségi egy kicsit talán megdobja, de még úgy is nehéz összeszedni a 330 pontot. Én azt mondom, hogy legalább 2 felsőfokú érettségivel és mellette egy nyelvvizsgával összejöhet, de enélkül esélytelen.
"4-es és 5-ös érettségivel megértem összekaparni a minimális 280 pontot. "
Na ne viccelj már! Két 70%-os érettségi 280 pont. Aki a két legerősebb tárgyából nem tud 70%-ra érettségizni, az ne akarjon főiskolára menni.
Úristen, vannak ám "érdekességek" itt is....Kezdjük azzal, hogy felsőfokú az a nyelvvizsga lehet, az érettségi az maximum emelt szintű lehet. A pontszámítás pedig úgy működik, hogy:
1. Tanulmányi pontok (középiskolai eredmények - 5 tantárgy [matek, irodalom, nyelvtan, töri, idegen nyelv, természettudományos tantárgy] utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatának összege, ami max. 100 pont + érettségik százalékának átlaga egész számra kerekítve, ami szintén max. 100 pont) + Érettségi pontok (két érettségi tárgy [az adott szak felvételi tárgyai] százalékos eredménye, ami max. 200 pont lehet) + Többletpontok (pl. emelt érettségire 50 pont, államilag elismert középszintű c típusú nyelvvizsga 28 pont, felsőfokú 40 pont stb.), ami szintén max. 100 pont lehet.
2. "Duplázás", vagyis az érettségi pontok kétszerese + többletpontok.
330 pont egyébként nem sok, főleg, ha már abból indulsz ki, hogy ugye 280 a minimum, amivel be lehet kerülni a felsőoktatásba. Nekem mindenféle többletpontok nélkül (nem volt se emeltem, se nyelvvizsgám, se semmim) lett 382 pontom. A felvi.hu-n van pontszámító kalkulátor is, ott is ki tudod számolni előre, hogy kb. mennyi pontra számíthatsz, de nyilván csak megbecsülni tudod.
4-es nem ért semmihez! 2 emelet szintű érettségi mellett más többletpontot úgysem lehet beszámíttatni, tehát mellettük a nyelvvizsga nem releváns.
Nekem 2 emelttel 458 pontom volt, és akkor a nyelvvizsgáimról ugye nem is beszéltünk, pedig az egyik emelt nem is sikerült úgy, ahogy szerettem volna. (Viszont a másik emelt tök könnyű volt.)
330, az alig több a minimumnál.
Ha duplázol, akkor csak a matek, infó és a nyelvvizsga fog számítani. Ha mindkettő 75%-ra sikerül, akkor 340 pontod van a felsőfokút is beleszámítva. Ezt nem tartom nehéznek.
Ha nem duplázol, akkor pedig nézik a jegyeidet is és a többi érettségid átlagát is.
330 pont nem sok, nehéznek mindenképp 400 felett mondanám.
Ha egy tárgyból emeltet választottál volna, akkor nagyon könnyű dolgod lett volna, de szerintem menni fog.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!