Töri közép érettségi mennyire nehéz?
Semennyire. Az írásbelin nem feltétlenül csak lexikális tudással kapcsolatos kérdések vannak, úgyhogy elégségesre mindenképp meg lehet írni.
Szóbelinél egy kicsit tanárfüggő. Amikor én érettségiztem, lehetett atlaszt használni, most nem tudom, hogy végül megtiltották-e vagy sem, de az is csak évszámokban segített, inkább az adott forrás volt a mérvadó, és hogy mennyire van az érettségiző tisztában az események folyamatával (pl. nem az volt a lényeg, hogy X pontosan melyik év hónapjában és helyrajzilag hol és pontosan hány hónapon át csatázott Y-nal, hanem hogy mi váltotta ki).
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem maga a folyamatot megérteni egyszerűbbnek tűnt, minthogy bemagoljam, hogy mi mikor történt. És az érettségiztető tanár is erre készített fel bennünket.
Az írásbeli szerintem sem nehéz. Megvannak a témakörök és, hogy mely témák tartoznak bele, ezeket meg kell tanulni és akkor nem lesz baj. Nagyon sok forrásos feladat van, pl. szöveg részletek, képek, amik segítenek a megoldásban. A legtöbb kérdésre valóban lehet válaszolni, ha átgondolod és használod a tudásodat, kevés olyan feladat van, ami valami konkrét adatot, információt pl. évszám kér számon. Valamint ott van az atlasz is segítségnek. Akkor kell írni esszéket, amihez szintén kapsz forrást, amit használnod kell. Javaslom, hogy nézd meg a javítási útmutatóban (oktatas.hu-n találsz), hogy mi alapján pontozzák és ez alapján próbálj meg esszét írni, ugyanis vannak szempontok, hogy pl. helyezd el térben és időben, forráshasználat, cselekmény megjelölése stb., amiknek szerepelnie kell az esszében. Szerintem célszerű így készülni, mi is így csináltuk és nekem segített. Illetve arra is oda kell figyelni, hogy logikusan legyen felépítve az írásod, legyen egy íve, gondolatmenete. Ehhez szerintem célszerű elődzör készíteni egy vázlatot, hogy hogyan szeretnéd felépíteni. Kaptok majd papírokat, szóval helyed az lesz rá.
A szóbeli szerintem nem nagy dolog. Megvannak a tételek, kidolgozod/kidolgozzátok őket és megtanulod. Ennyi. Kihúzod a tételt, kapsz egy atlaszt (szerintem idén már nem lehet kronológiásat használni, de te biztosan tudod, egyébként ez szerintem nem nagy hátrány a szóbelinél, én pl. egyáltalán nem használtam azt a részét, csak a térképeket) és forrásokat, majd leülsz és kidolgozod egy papírra, vázlatosan vagy ahogyan tetszik leírod, megtervezed, hogy mit és hogyan szeretnél mondani. Ez szerintem fontos, hogy logikusan legyen felépítve, ugyanúgy, mint az esszé, mert úgy van értelme és úgy lehet követni, szerintem magadnak is megkönnyíted a dolgodat, ha rendszerezed a gondolataidat. Ugye a forrásokat is fel kell használni, bele kell építeni a feleletedbe, illetve az atlaszt is használnod kell. Lejár az idő, szólnak, hogy mehetsz és akkor mondhatod. Közben használhatod a vázlatodat, a forrásokat és a térképet, sőt ezeket kell is. Amit meg tudsz mutatni a térképen, akkor azt mutasd meg, ha valamilyen idézettel a forrsából alá tudsz támasztani egy állítást, esetleg példát tudsz mondani stb., akkor tedd meg. Mindenre lehet hivatkozni, csak rá kell jönni, hogy hogyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!