Egyetemen hogy lehet publikálni? Bárki publikálhat?
Gondolom PhD-hallgatók szoktak meg tanárok, de én egyik sem vagyok. Publikálhat bárki, aki akar vagy csak akinek szükséges például doktorihoz?
Tudom, hogy a szakdolgozat is nyilvános, de most nem arra gondolok, hanem például ha vannak bizonyos témák, egy bizonyos területem ami érdekes az illetőnek, akkor írhat róla egy tanulmányt és publikálhatja? Vagy ha például valamilyen irodalmi műrűl ír valami elemzést?
Általában tanárok meg doktoranduszok publikálnak, de elvileg van akadálya annak, hogy alapszakos vagy mesterszakos hallgató publikáljon?
Nyilván ha minőségi lenne a munka...
Ahogy az első írja.
Nálunk még van sulis újság is, abban is megjelennek rövid publikációk.
Publikálhatsz alap- vagy inkább mesterszakos hallgatóként is. Van egy terület/téma, amivel kiemelten foglalkozol, pl. ez a szakdolgozatod tárgya. Tudsz TDK-zni, majd OTDK-zni. Nyilván ideális esetben van melletted egy olyan konzulens, aki segít (akár a publikálásban is). TDK dolgozat eredmények pl. szerintem már megállják a helyüket publikációként. Nekem az egyik OTDK dolgozatom lett szétszedve több cikknek.
Emellett megteheted azt, hogy figyeled a konferenciafelhívásokat. Ha témádba vág, jelentkezel (általában absztraktot kell küldeni). Érdemes olyan konferenciákra jelentkezni, ahol a felhívásban szerepel, hogy van legalább elektronikus konferenciakötet (online vagy cd). Ez már publikációnak számít. De van, ahol nyomtatott konferenciakötet van. Vagy szoktak olyat, hogy a legjobbak előadásokat a szekcióvezető javaslatára beválogatják folyóirat cikknek. (Ezt jelzik a felhívásban általában.)
Hirtelenjében - elég fáradtan- ennyi jut eszembe, de írj nyugodtan, ha kérdésed van. :)
Köszönöm a válaszokat. Csak azt nem értem, miért lettek lepontozva a válaszok.
Még az érdekelne, hogy ha van az egyetemnek egy folyóirata, amiben például tanulmányok és más dolgok is megjelennek, oda lehet csak úgy írni hogy szeretnék publikálni valamit? Elvileg előre megbeszélés alapján nagyobb eséllyel adnak ki valamit, de nem tudom ez hogy működik.
Köszönöm a választ! Szerintem fogok érdeklődni. Láttam, hogy sok PhDs publikált bár benne, néha MA-s hallgatók is....Én csak alapszakos vagyok, bár alapszakos publikációt is láttam már, de nagyon ritkán.
Nem tudom ez nem lesz-e probléma, hogy úgymond nem vagyok még olyan képzett. Egyébként tanulmányokat, verseket, fordításokat, talán kritikát is lehet ott közzétenni, szóval sokrétű.
Az is eszembe jutott, hogy a szakdolgozati témámról írnék, csak valami más megközelítésből. Vagy esetleg egy másik témáról, ami talán kevésbé ismert. Utóbbinak az a hátránya, hogy nekem is jobban utána kellene nézni. A szakdolgozat-téma sem lenne egyszerű abból a szempontból, hogy nyilván ha új a megközelítés, az is kíván némi plusz munkát. Itt annyi lenne a szerencse hogy ismerem jobban a művet és talán segítség is jobban lenne hozzá.
A 2 közül vajon melyik lenne a jobb?
Én talán a szakdolgozat témát jobbnak tartanám.... más téma is érdekelne, de lehet célszerűbb lenne ebben elmélyülni.
A szakdolgozatot még nem kezdtem el írni, csak olvastam hozzá amiket kell.
Másik kérdésem lenne még: kihez érdemes előbb mennem, egy oktatóhoz vagy az adott folyóirathoz? Gondolom az oktató nem árt, ha tud segíteni meg tud a dologról egyáltalán.
Mikor a tdk-ról volt szó, a tanszékvezető akkor is eléggé biztatott (másokat is, nemcsak engem) de mégis lenne bennem egy kis aggodalom, hogy mit szólna az ötletelésemhez. Bár ő maga mondta, hogy szerinte én jól el tudok mélyülni egy témában. Ami visszatart az az, hogy még csak alapszakos vagyok, sosem írtam tanulmányokat ilyesmiket, nem jelentek meg írásaim, szakdolgozatot is most kezdem majd. Tudom hogy butaság, de attól is félek, hogy mi van ha hülyének néz(nek), hogy alapszakra járok és mit akarok én.... vagy mi van ha azt mondják nem vagyok elég jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!