Hogy hívjuk azt, amikor egy pl. fgv. Alá írunk vmit, és hány ilyen van? - sup, inf, res
*mind akár számot is rendelhet
A sup meg az inf bármilyen rendezett halmazon értelmes. Amikor nem testbe hat, akkor ne mondd rá, hogy funkcionál.
Mit értesz az alatt, hogy a függvény alá írunk valamit? Mit?
Amiket te felsoroltál annak köze nincs ahhoz, amire szerintem gondolsz.
sup: A sorozat legkisebb felső korlátja.
inf: A sorozat legnagyobb alsó korlátja.
A res hirtelen nem ugrik be, hogy mi lehet. Milyen más példákat szeretnél még ezeken kívül? Az a baj, hogy teljesen értetlenül állok a kérdésed előtt.
Függvényvizsgálatra gondolsz?
Az inf/sup/int stb alá a paramétert szoktuk írni.
Nem tudom hogyan hívják. Könnyen megeshet, hogy sehogy.
Bocsánat, a Res (reziduum) az pont nem olyan, mint a szuprémum meg az infémum, az olyan, mint a lim (határérték). Akkor most ketté van osztva a csoport:
- egyik, amiket a fgv. alá írunk, pl. sup meg inf
- másik, amiket fgv. elé írunk, és alájuk ált. meg azt, hogy a fgv. változója hova tart
Melyik csoportnak milyen nevet lehetne adni? Biztos, hogy nem csak ezek vannak...
Szerintem hívjuk attributereknek őket.
Az alapján csoportosítom, amit egyszer már leírtam, hogy
A) bizonyos attributert a fgv alá írunk
B) bizonyosokat meg elé és alá pedig vmilyen változót, pl. z=-1 vagy h tart végtelenbe.
Jó, így már értem. :D Én úgy képzeltem egészen eddig, hogy fel van rajzolva a függvény grafikonja és hogy az mellé/alá miket írunk, de így már világos, hogy mire gondolsz.
a) csoport: Amikor nem írunk semmit alá/fölé:
- maga a függvény (f(x) = 1x+2)
- deriváltak (f'(x) = 1, stb.)
- zérushely
- értelmezési tartomány
- értékkészlet
- (lokális) maximum/minimum
- infimum, supremum
- ???
b) csoport: Amikor valamit írunk alá/fölé:
- limes
- integrál
- summa (bár nem tudom ez passzol-e a fgv.-ek témakörhöz)
- ???
Így hirtelen ennyi jutott eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!