Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ezekkel a nyelvvizsgákkal és...

Ezekkel a nyelvvizsgákkal és idegen nyelvi érettségivel összesen hány többletpontom lehet? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés

Jövőre érettségizem, de szeretnék már most tisztában lenni azzal, hogy hány pontra számíthatok majd a felvételi előtt.

Angolból már van egy B2-es (komplex) nyelvvizsgám, a C1-et pedig idén ősszel tervezem megcsinálni. (Akkor is megcsinálom, ha többletpontot nem kapok érte, mert jól jön majd még a későbbiekben is.)

Németből az iskolánkban van lehetőség a DSD nyelvvizsga (német állami nyelvvizsga, itthon is elfogadott, tehát pontnak számít) letételére. Ha elérek egy adott pontszámot, akkor akár C1-es fokozatú nyelvvizsgát is kaphatok, ha alatta teljesítek, de nem bukom el, akkor megvan a B2. Tegyük fel, hogy németből sikerül a C1.

Érettségit angolból először középszinten fogok tenni 11. végén, aztán 12.-ben októberben szintemelőzök majd. Németből nem akarok érettségizni, elég a nyelvvizsga.

A mostani jogszabályok szerint egy B2-es típusú nyelvvizsgáért 28 pont, egy C1-esért pedig 40 pont jár. Emelt szintű érettségiért, ha felvételi követelmény az adott egyetemen, 50 pont jár.

A kérdésem az, hogy amikor a pontszámításra kerül a sor, lesz egy emelt érettségim angolból (tegyük fel, 90%-os), lesz egy B2-es és egy C1-es angol nyelvvizsgám, valamint egy C1-es német nyelvvizsgám. Az angol érettségiért fogok összesen 140 pontot kapni (ha jól tudom, többletpontot ad az emelt érettségi, 50 pontot), viszont a nyelvvizsgákért kapható pontok számításában már nem vagyok biztos. Az angol C1-ért nem fogok pontot kapni, mert arra a nyelvre már megkaptam a maximum kapható pontszámot. Németből kaphatok a C1-re plusz 40 pontot, ha sikerül letennem? És az angolból szerzett B2-ért jár a 28 pont, függetlenül attól, hogy emelteztem belőle érettségin és van egy felsőfokúm is? Vagy az emelttel letudtam az angolért kapható max pontszámot? Ebben az angol B2-ben nem vagyok biztos.

Köszönöm a segítségeteket előre is! :)

2018. jan. 21. 12:14
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Nyelvvizsgákért összesen max 40 pontot kapsz, a többletpontokért összesen 100-at.
2018. jan. 21. 13:40
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Ja, igen, és ha angolból emeltezel, a nyelvvizsgák nem számítanak bele.:/ Barátnőm ezzel szívta meg:(
2018. jan. 21. 13:42
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Összesen 100 plusz pontot vihetsz magaddal.

Ha angol emelt érettségit teszel és azt az adott szakon elfogadják felvételi tárgynak és 45% felett sikerül, akkor kapsz rá plusz 50 pontot.

Középfokú komplex nyelvvizsgára 28 pontot, felsőfokú komplex nyelvvizsgára pedig 40 pontot kapsz. Ugyanakkor nyelvtudás jogcímén csak 40 pontot vihetsz magaddal, tehát tök mindegy, hogy egy felsőfokút, két középfokút vagy húsz felsőfokút csináltál meg, akkor is csak 40 pontot kaphatsz rá maximálisan.

Egyébként pedig felvi.hu, ott mindent megtalálsz és el tudod olvasni.

2018. jan. 21. 14:59
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszaitokat! :)

Elég sokszor átolvastam már a Felvin, amit írtak, de erre, hogy a középfokú angol nyelvvizsgára kapok e az emelt érettségin kívül pontot, nem találtam semmit. Közben rájöttem, hogy mivel a töri és az angol emelt számít a felvételihez, ezért mindkettőért kapok 50-50 pontot, tehát megvan a maximum kapható pontszám, és egyik nyelvvizsgámat sem számítják bele.

2018. jan. 21. 18:59
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ha 2 emelted van (felvételi tárgyakból) akkor nem számolják a nyelvvizsgákat, mert megvan a 100 pontod.:)
2018. jan. 23. 19:47
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen! :)
2018. jan. 24. 13:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!