Érettségi előtt megszokták mondani hogy milyen tételek lesznek?
úgyanúgy előfordulhat mint a space véletlenszerű kihagyása:)) a kérdést szerintem elnézted vagy nem tom, de ez volt: "Érettségi előtt megszokták mondani hogy milyen tételek lesznek?" nem pedig "Szerinted gyakorolnom kellene még a helyesírást?" :D
egyébként 4-es a helyesírásom, de köszi hogy aggódsz:)
Mindenféle rosszindulat nélkül engedd meg, hogy valamit elmagyarázzak. (Nekem másodikban a gyakorlati(!) tanárnő magyarázta, ha ő nem tette volna, ma sem tudom!) Az igekötős igéknél valóban úgy van, hogy ha ige előtt áll, egybe írjuk, ha mögötte, akkor külön. (összehúz - húz össze).
Azt viszont, hogy meg szokták mondani, három külön szóba kell írni, mégpedig azért, mert itt az ige és az igekötő közé beékelődik egy harmadik szó. A "meg" tehát nem a "szokták" igekötője, hanem a "mondani"-é. Alapból tehát nem "megszokták", hanem "megmondani". Másik szó igekötőjét nem írhatod egybe egy szóval! Remélem, érthető...
És tényleg csak jóindulatból írtam! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!