JessicAlisia kérdése:
Mit írjak a "testek súlya a Föld különböző" című beadandó dolgozatomba?
Figyelt kérdés
Nagyon sürgős lenne holapra kell de holnap után van csak óránk de a neten semmit nem találtam nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre..!!2018. jan. 9. 17:23
1/6 anonim válasza:
A testek súlya a Föld különböző magasságú területein.
2/6 anonim válasza:
Minél távolabb van a test a föld középpontjától annál kisebb gravitáció hat rá (általában az egyenlítő felé már tengerszinten is távolabb van, mert a Föld kissé lapult a centrifugális erő miatt, nagyobb magasságkülönbségnél pontosabb mérlegekkel már kimutatható a súlykülönbség. (Egyébként van a gravitációról egy (talán) 3 részes sorozat (talán a yt-on is), nézd meg, abban foglalkoznak ezzel.
3/6 Wadmalac válasza:
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy minél távolabb van a Föld elméleti gömbfelszínénél, arra alacsonyabb gravitáció hat. Azért fogalamznám át, mert ami ALACSONYABBAN van (gödör, függőleges alagút stb.), arra is kisebb gravitációs vonzás hat.
A G értéke a földfelszínen a legmagasabb.
4/6 anonim válasza:
De ami gödörben van az közelebb van a Föld középpontjához, mint ami fent a gödör mellett, illetve úgy tudom a tömegvonzást a tömeg középponttól számoljuk.
5/6 anonim válasza:
Ja, már értem mit mondasz, igazad lehet.
6/6 Wadmalac válasza:
Töemgközépponthoz közelebb van, de a fölé került gömbhéj tömege már "nem játszik".
Homogén gömbhéjon belül a gravitációs vonzerő eredője mindenhol nulla. Ha meg gödörbe mész lefelé, akkor ami a fejed fölött van, az már mind lehagyott gömbhéj. Olyan, mintha egy csak akkora bolygón állnál, mint amilyen mélyen vagy.
Ennek megfelelően a Föld középpontjáig nullára is csökken a súlyerő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!