Orvosi egyetemet hallgatók! Tudnátok jellemezni nekem az egyetemeteket?
Órarend, tanterv, tanárok jellemzését megtalálod a neten.
Szabadidőt is kitudod számolni.. de mindenki más.
Van akinek nem kell annyit tanulni vagy nem akar annyit tanulni, mint mások.
Van, aki még diákmelózgat is, stb.
Gyomorforgató is személyfüggő.
Vágj bele. Úgyis látni fogod, hogy tetszik vagy nem.. maximum vesztel 1 évet, de cserébe nem lesz benned a "mi lett volna ha.."
Igazából arról nem tudok, hogy valaki rosszul lett volna bármin is, pedig 250 ember között mindenféle van, nem csak a szupererős gyomrú emberek. Nincs nagyon időd ízlelgetni és mindent jól adagolnak. Egy csomó ismerős ember között nem olyan para, plusz ha rosszul vagy, kimehetsz. Orvosként is hozzá kell majd érned emberekhez, semmi rossz dolgot nem teszel a tetemeknek, ők is arra ajánlották fel a testüket, hogy mi megtanulhassuk vizualizálni a dolgokat, stb. Én így viszonyulok hozzá, pedig önmagában nem rajongok pl a vér látványáért.
Az órarend papíron zsúfolt, de nem kell bejárni előadásokra. Kb a leghosszabb napomon hatig volt gyakorlatom és hétig egy szabválom. A többi napon volt, amikor fél öt, fél egy vagy délelőtt fél tízkor végeztem, és mindig volt egy-két szabad órám napközben.
A SZOTÉ-n vagyok elsős, én pl szorgalmi időszakban napi átlag 2-3 órát mindenképpen valamilyen szintű tanulással kellett hogy eltöltsek, mert harmadik hét után majdnem minden héten demóztunk valamiből és minden héten írtunk egy kis demót anatból, ami beleszámított a félévi bonctermi jegybe (és emellé hat nagyobb demónk volt). Szóval rá lettünk nevelve a heti szintű tanulásra, ami nem volt egy kellemes út, de hosszútávon megérte, mert ha minden héten átéled, hogy írsz anatból, egy idő után sokkal jobban fogod kezelni lelkileg meg tanulástechnika szempontjából.
Igazából, amikor először végigpörgettem egy sejtbiosz jegyzetet, már attól is kettéállt a szemem, pedig nem az a kinevezett mumustárgy. Kb minden tantárgy magolós, más szakokhoz viszonyítva sok az anyag, és elvileg ennél csak több lesz.
Tudom, hogy mérlegelned kell, és meg is értem, mert nekem is járt pár feladással, hogy itt lehessek, de szerintem tutira nem jó szempont nehézség alapján egyetemet választani. Azt tanuld, amit szeretnél és ami érdekel. Kevés ember van, akinek nem jelent kihívást az orvosi, de 1. a legtöbben meg tudnak birkózni vele (erre a szakra annyira nem is jellemző a magas lemorzsolódás) 2. az ember sose hiszi el, hogy vele is meg fog történni, de szuper érzés tapasztalni, ahogyan változnak a képességeid és eredménye lesz a munkádnak. Márpedig pont azért, mert ez egy nehéz egyetem, ez meg fog történni
By the way, az előzővel értek egyet abban, hogy minden egyéntől függ. Például, ha te nagyon nem szeretnél halott embert látni vagy (érthetetlen módon) alkar extensorokat tanulni, akkor számításba kell venni, hogy lehet, hogy ez tényleg nem a te szakod. Emberileg majdnem minden kihívása áthidalható, de olyan dolgokba sem érdemes belevinni magadat, amikben bizonytalan vagy. Majdnem mindennek megvannak előnyei és hátulütői, itt meg nagyon sokáig kell nagyon sok energiát befektetni, hogy ne csak időpazarlás legyen, és ez egy felelős döntés. Tisztázd le magadban, hogy miért szeretnél jelentkezni (miért mentél más szakra egyébként, ha nem vagyok indiszkrét?), ha van valami konkrét célod (pl embereken segítés), akkor azt milyen más utakon érheted el, és hogy hogyan tudnád így vagy úgy elképzelni az életedet meg a többi. Ha a jelenlegi szakod valami olyasmi, amivel tudnál foglalkozni egy életen át, tudod tartani a tempót, érdekel, netalántán piacilag sem áll rosszul, és az orvosi mellett olyasmik szólnak, mint hogy az egy komoly hivatás meg presztízs meg gyerekkori álom akkor pl [[szerintem]] nem éri meg váltani. De amúgy is csak te fogod tudni.
Én PTE-n vagyok ötödéves, és egyáltalán nem bántam meg. Nálunk szerintem elég jól adagolják a "gyomorforgató+ dolgokat, még senki sem lett rosszul. 2. félévtől van anat, ott a kézbevett emberi csontoktól juttok el fokozatosan a boncolásig, ami tartósított tetemmel van, tehát nem a horrofilmekben látott rothadó maradványokról van szó...az negyedévben fordulhat elő igazságügyön, de addigra már megedződsz.
A tanulás egyénfüggő. Szerintem, ha nagyon piszkál ez az orvosi, vágj bele bátran. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!