Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy egyetemi tanár legyek?
Pécs, Debrecen v Bp.-en? ELTE matematikus szak, vagy matematika + valami tanári szak -és még kell doktori iskola is, egyetemen csak doktoráltak taníthatnak.
Alapszak, Mester, PDH és közben már lehetsz tanársegéd.
A végleges "tanár" rangot, meg sok-sok év után kapod meg.(rengeteg publikáció, stb.)
Azonban már mester elején képben leszel mindennel, hogy hova kell még eljutnod.
Sima előadó pedig úgy is lehetsz, hogy eléggé jó vagy a szakterületeden és felkér az egyetem.
Csak simán tanítani akarsz az egyetemen, vagy az egyetemi tanár titulus érdekel?
Az előbbihez elég akár egy MSc is, az utóbbihoz pedig sok-sok év tanulás,publikációk stbstb kell.
Attól függ.
Ahhoz hogy leadd a gyakorlati anyagot nem kell semmi különleges. Ahhoz hogy előadj igen csak nagy publikáció szükséges.
Nem ritka hogy 40-50-60 éves egyetemi matematikusok még csak előadást sem tarthatnak mert csak ,,segédek", (de van aki 30 évesen már előad).
Az 1 rosszul tudja, ahhoz hogy egyetemen taníts nem kell semmi.
Egyetemi tanársághoz meg: ”A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 28.§[6] szerint az egyetemi tanári kinevezés előfeltétele a habilitáció vagy azzal egyenértékű nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlat. Több egyetemen az egyetemi tanári kinevezés előfeltétele a habilitáción kívül az „ MTA Doktora” cím megszerzése is.”
(Wikipédia)
Passzolom mennyire pontos, de kábéra szerintem jól be tudod lőni. Pláne ha még messze van.
MTA doktora az a "nagydoktori", egy magasabb fokozat!
Kell, hogy "kisdoktori" legyen - ill. a doktori képzés alatt már szoktak tanítani.
Amennyiben egyetemi tanár (professor) akarsz lenni, akkor ahogy már előttem is leírták, PhD, publikációk kellenek matematikából, és a renaglétra végigjárása. Majd egy jó adag szerencse, hogy legyen üresedés és kinevezzenek.
Amennyiben viszont arra gondolsz, hogy szeretnél egyetemen tanítani matekot, ahhoz semmi "különös" nem kell, csak szakmai ismeret (én BsC koromban már tartottam gyakorlatot), viszont ez még nem ad biztos megélhetést.
Szaknak mindenképpen az ELTE Matematika BsC az első lépés, ha meg oda bekerültél, már te is jobban fogod látni, hogy hogy működnek a dolgok, merre tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!