Váltani elektrotechnikáról informatikára, megéri-e különbözetit tennem és átmenni?
Az az igazság, hogy a villamosmérnöki és az informatika igen szoros kapcsolatban van, gyakorlatilag manapság nem létezik egymás nélkül a kettő.
Középiskolában -véleményem szerint- teljesen mindegy hogy elektrotechnika vagy informatika tagozatra jársz, mert mindkettő igen jó alapja mind a villamosmérnökinek, mind az informatikának. (Mondjuk a villamosmérnöki is lehet erős, meg gyengeáramú, de ebbe most ne menjünk bele...).
Sőt továbbmegyek, már egyetemen belül is gyakorlatilag gond nélkül megvalósítható az átjárás az informatika-villamosmérnöki között, de akár a gépészkari mechatronikára is, mivel ezen szakok alaptárgyai elég hasonlók. Ez a rugalmas átjárás kb. az első 3 félévig igaz. Utána meg aztán jön a szakosodás, szigorlatok, stb. később nem célszerű az átjárás.
Hogy mennyit keresel majd, az meg igen sokmindentől függ, ez megint megérne egy külön fejezetet, de ebben a válaszban erre nem térnék ki.
A középsulis infó a legtöbb helyen egy vicc, egyetemen más lesz az info. Egyedül a programozás az, amit elkezdhetsz nézegetni, de azt önállóan is meglehet tanulni. Max akkor éri meg atmenned, ha a sulitoknan komolyan veszik a programozást.
A villamosmérnöki nagyon sokban hasonlít a mernokinfoval. Nálunk első évben a tárgyak 80%-a ugyan az, szóval egyetemen az elején könnyen lehet ugrándozni is. Amúgy a " beágyazott rendszerek " szakirány nagyon infos, És ezzel a szakirannyal is simán kereshetsz annyit, mint egy infos. Én úgy vettem észre, hogy a infosok egy kicsit többet keresnek, és nagyobb eséllyel lehet magasabb fizetésük, de egy jó villamosmérnök simán kereshet annyit, vagy akár többet is. Egyik rokonom ismerőse villamos, irányítástechnikai szakember magas beosztásban. A fizetése a 6 számjegyű fizetés határát súrolja. Amúgy az egyetemi villamosmernoki talán hasznosithatobb tudást ad, bár a szakmat mindkét esetben egyetem után fogod rendesen megtanulni
Első vagyok. Tisztelt kérdező! Helyes a meglátásod affelől, hogy mik a lehetőségek. A továbbiak folyamán ezeket vedd figyelembe.
Mivel már most több és jobb elképzelésed van a jövő iránt-társaiddal szemben, le a kalappal és sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!