Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Diákhitelesek, ti megbántátok,...

Diákhitelesek, ti megbántátok, hogy felvettétek?

Figyelt kérdés

Most szeptemberben kezdeném az egyetemet, nagyon szeretnék egyetemre járni, de a szüleim nem tudnak benne támogatni. Szabad felhasználású diákhitelt vennék fel, ebből fizetném az albérletet, egyéb esetleges költségeket. Tanulnék, hogy legyen ösztöndíjam, és amennyit tudnék dolgoznék is, de nem egy laza órarendem lesz, amibe sok munka belefér. Szóval valamennyit kell felvennem, hogy el tudjak indulni.

Akik hasonló cipőben járnak/jártak, mik a tapasztalatok?

Aki nem vett fel diákhitelt az is leírhatja, hogy hogyan látja a helyzetet.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2017. jún. 15. 20:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Én épp megúsztam. De ehhez az kellett, hogy végig dolgozzak. Átlagosan 4ig voltam suliban, 6-ra jártam dolgozni, és éjjel végeztem (pincérkedtem egy étteremben). Aludtam, amennyit tudtam, aztán másnap megint mentem. Hétvégén is dolgoztam. Utazás közben, kevésbé fontos órákon előadásokon, ebédszünetben, stb. tanultam. Most örülök, hogy nincs hitelem, de brutálisan kimerültem akkor. Egyszer annyira, hogy nem tudtam felkelni az ágyból. Nem tudom, helyes döntés volt-e... könnyebb lett volna hitellel, de én nagyon féltem, hogy eladósodom, ezért inkább ezt választottam.
2017. jún. 15. 20:32
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Én felvettem és a képzésem végéig nem is mondom le és nem hiszem, hogy megfogom bánni hiszen tisztában vagyok vele mit vállaltam, na meg sajnos van amikor nincs más választás mert ahogy te is írtad nem tud senki támogatni, én is szívesebben dolgoznék, anno kifejezetten szerettem is pláne diákként, de most szinte minden időmet a tanulás tölti ki és még így is gondot okoz, hogy egy nap csak 24 óra.
2017. jún. 15. 21:49
 3/12 anonim ***** válasza:
35%

nekem nem volt hitelem és államis diák voltam, de ígyis folyton kellett a suli mellett, plusz kétszer is kényszer pihenőn voltam a munkahelyi kirúgások és magánéleti válság miatt....

nehogy azt hidd, a mi életünk egyszerűbb!

2017. jún. 15. 21:50
 4/12 anonim ***** válasza:
37%
mármint így is dolgozni kellett a suli mellett, így értettem
2017. jún. 15. 21:51
 5/12 A kérdező kommentje:
Az eladósodástól én is tartok kicsit, de nem igazán lesz más választásom úgy néz ki eddig. Tudom, hogy nem könnyű senkinek, szinte minden egyetemista ismerősöm dolgozik suli mellett, és látom, hogy milyen nehéz.
2017. jún. 16. 07:29
 6/12 anonim ***** válasza:
82%
Én most vettem fel csak nem magyarországon hanem külföldön. Miután megláttam a külföldi tandíjat már nem is szidtam a magyar egyetemeket mert potom pénz a külföldi tandíjhoz képest. Euróra számítva kb.€11,000 per év. Még nem érzem a hatását tulajdonképpe inkább csak megkönnyebbülést éreztem amikor megkaptam a levelet hogy megadták a hitelt, mert nagyon akartam egyetemre járni de nem volt hozzá elég pénzem még munka mellett se. Elég jól utána jártam és kedvezőnek néz ki a visszafizetés is úgy hogy egyenlőre nem aggódom. Persze majd ha több 10ezer eurós hitellel kezdem a munkás életet már lehet hogy aggódni fogok :)
2017. jún. 16. 07:45
 7/12 anonim ***** válasza:
41%

A kérdésre válaszolván:

HA ÚJRA KEZDHETNÉM AZ EGYETEMET SOHA NEM VENNÉM FEL!

TI SE VEGYÉTEK FEL SOHA!

...vagy tanuljon mindenki a maga kárán...

2017. jún. 19. 14:29
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem bántam meg.

Nekem elég sok jött össze, de összességében ha ez a lehetőség nincs, akkor nem mehettem volna továbbtanulni, szóval nem bántam meg.

Az évközi munkával vigyázzál, mert két lovat megülni nem annyira egyszerű. Ha lelkiismeretesen akarod csinálni, akkor az ottani környezet is emészteni fog, és az iskolai környezet is. Továbbá az ottani semmittevés nem olyan semmittevés, mint amit otthon tapasztalsz. Szaktól függően, azért idő kell annak a sok tudásnak a leülepedéséhez, és nem csak papír gyár az egyetem, hanem a gondolkozásodat- a jellemedet is faragja. Manapság már pejoratív lett, de az értelmiség képző ereje a semmittevéssel, a jótékony gondolkodással- emberformálással valósul meg. (és a semmittevésnél nem bulizásra és kocsmázásra gondolok )

Egy hitelt visszatudsz fizetni, viszont egy ilyen életperiódust már soha nem fogsz tudni visszahozni, és bepótolni. Amit ott nem formáltak meg rajtad fiatalon, azt soha sem tudják már máshol a későbbi időkben bepótolni.

(Próbáld a munkát inkább nyárra tartogatni, és akkor dolgozni.)

2017. jún. 19. 14:41
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válasz :) Utolsó válaszoló: nem igazán akarok suli mellett dolgozni, maximum alkalmanként, mert már csináltam és nekem nagyon kimerítő volt. Alig volt időm és erőm tanulni. Nem akarom, hogy az egyetem rovására menjen, ezért is gondoltam a diákhitelre.
2017. jún. 20. 15:52
 10/12 anonim ***** válasza:
Ez attól függ, hogy milyen szakot választasz és mennyi a tandíj. Kérdező, ha ezekre válaszolsz én is tudok válaszolni.
2017. jún. 20. 16:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!