Hogy néz ki egy latin emelt szóbeli érettségi?
Szia! :)
Sok mindenből csináltam már emeletet (nem túlzás :) ), de latinból még nem. Mivel tanulok Latinul, így engem is érdekel a dolog. Utána néztem és ezt találtam:
"A tételsor jellemzői
A szóbeli vizsgához vizsganaponként 20 szóbeli tétel készül.
A tétel jellemzői
A tétel első része a vizsgázó számára ismeretlen, de a klasszikus nyelvi normákat követő
szövegrészletre épül. A szöveghez kapcsolódó tartalmi kérdések a követelményrendszerben
meghatározott irodalmi, stilisztikai és művelődéstörténeti jelenségekre vonatkoznak. A
fordítandó szöveg mennyisége 250 karakter (± 10%).
A szemelvényhez kapcsolódó feladatok típusai minden tétel esetében a következők:
- a szöveg felolvasása;
- a szöveg fordítása, illetve az ezt előkészítő és követő nyelvi elemzés;
- a szerzőre és a műre vonatkozó ismeretek bemutatása vagy a szövegben megfogalmazódó
információ értelmezése;
- ötsornyi, a tételhez kapcsolódó szöveg emlékezetből történő felidézése és helyes előadása.
Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól 4
A tétel második részében a vizsgázó egy fénykép, reprodukció alapján az ókori, illetve későbbi
latin nyelvű kultúra valamely, napjaink műveltségében számottevő jelentőségű területének
ismeretéről ad számot. A képek egyértelműen szemléltetnek egy-egy, az emelt szintű érettségi
követelményrendszerének (források és kulturális ismeretek) megfelelően kiválasztott témát. A
képek témája nem kapcsolódik feltétlenül a vizsgán szereplő szöveghez. Emelt szinten a vizsgázó
ismertetését nem csupán a kép témájához köti, hanem leszűkíti a képen ábrázolt egyedi elemekre,
s szól az ábrázolás vagy az információhordozás mikéntjéről is (régészeti jelentőség, értelmezés
stb.).
A vizsgázó által kihúzott tétel szövege a szöveg felolvasására, fordítására és értelmezésére, a
memoriterek előadására vonatkozó feladatokat tartalmazza. Tartalmazza továbbá a kép,
reprodukció címét és alkotóját (ha az ismeretlen, valamely további segítő információt: lelőhely,
rendeltetés stb.), valamint egy-egy, a kép tartalmára, illetve az információhordozás mikéntjére
vonatkozó kérdést. A felelet során a vizsgázónak önállóan kell számot adnia olvasási és fordítási
készségéről, a szöveg értelmezéséről, memoritertudásáról, illetve válaszolnia a vizsgáztató leíró
nyelvtani vagy művelődéstörténeti kérdéseire. Ezt követően önállóan fejti ki a kép által
megvilágított művelődéstörténeti témát és mutatja be annak adott ábrázolását. A vizsgáztató
kérdéseit a tételsor összeállításával együtt kell rögzíteni."
Egyébként a dolog, úgy néz ki, hogy ül bent egy 3 tagú bizottság, olyan tanárokból akiket nem ismersz, húzol egy tételt s kezdődik a fentiekben ismertetett historia.
Bonam fortunam! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!