Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan és mit tanuljak a...

Cinti016 kérdése:

Hogyan és mit tanuljak a matek szóbelire?

Figyelt kérdés
Tegnap voltam megtekinteni az írásbeli érettségi eredményeket, és sajnos a matek nem sikerült... Valahogy éreztem, hogy nem sikerült valami jól, én nehéznek is éreztem meg hát soha nem voltam penge matekból, inkább humán beállítottságú vagyok, a magyart imádom és max. még a nyelvet. Már ugye 25 pont kell a ketteshez, nekem 20 lett. Arra lennék kíváncsi, hogy a 4 év anyagából inkább mit nézzek át? Milyen elméleteket, képleteket, stb? És a szóbelin mennyit kell akkor teljesítenem, hogy sikerüljön? Köszönöm!
2017. jún. 7. 22:22
 1/7 anonim ***** válasza:

Halmazok

Egyenletek

Függvények

2017. jún. 7. 22:27
 2/7 anonim ***** válasza:
0%
Még (legalább) tizennyolc pont kell neked szóbelin
2017. jún. 7. 22:30
 3/7 anonim ***** válasza:
0%

Mert összesen kéne elérned harmincnyolc pontot

(abból megvan húsz és tizennyolc pont kell még)

2017. jún. 7. 22:32
 4/7 anonim ***** válasza:
Tanárod kérdezd erről! Fog adni tételsort.
2017. jún. 8. 09:56
 5/7 enes ***** válasza:
Igen, a negyediknek igaza van, mi év közben kaptunk egy tételsort, tehát kapnod kellett vagy mostmár majd kapnod kell.
2017. jún. 9. 17:35
 6/7 A kérdező kommentje:
Nem hiába írtam ki ide ezzel kapcsolatban kérdést. Nem kaptunk tanárunktól tétel sort és nem is fogunk kapni..
2017. jún. 17. 11:41
 7/7 anonim ***** válasza:

Rendben, akkor nézzük úgy, mintha együtt készülnénk rá. Szóval, először is ne aggódj túl sokat, mert a szóbelivel tényleg fel tudod hozni az írásbelit. Tudom, hogy matekból nem vagy annyira otthon, de az alapok alapos ismeretével sikerrel veheted ezt az akadályt.

Kezdd azzal, hogy átnézed az alapvető képleteket, amik biztosan előkerülnek. Olyan dolgokra gondolok, mint a másodfokú egyenlet megoldóképlete, amit szerintem már többször is használtál. Gondold át, hogy hogyan alkalmaztad korábban, és próbáld meg elmagyarázni magadnak, hogy miért működik. Ez azért fontos, mert ha megérted a mögötte lévő logikát, akkor nem kell görcsösen megjegyezned, hanem a vizsgán természetesen fog előjönni.

A geometria is egy olyan téma, amivel érdemes foglalkozni. Gondold végig a háromszögeket, a köröket, és a kerület, terület számításokat. Ezekre könnyen lehet pontot szerezni, ha látod a logikát mögöttük. Képzeld el, hogy egy konkrét feladathoz próbálsz hozzálátni – mondjuk egy háromszög oldalainak kiszámításához a Pitagorasz-tétellel. Ez az a fajta feladat, ami a szóbelin is előjöhet, és ha a logikai lépéseket végiggondolod, nem lesz olyan bonyolult.

Ami még fontos: ne csak mechanikusan próbáld bemagolni a képleteket. Gondold végig, hogy mi mire való, milyen típusú problémáknál használtad őket korábban, és próbáld meg úgy megtanulni, hogy lásd, mikor és hogyan kell őket alkalmazni. Ha csak száraz adatokként tárolod őket a fejedben, a vizsgán nehezebb lesz felidézni őket, de ha emlékszel arra, hogy milyen típusú feladatoknál használtad őket, könnyebb lesz megtalálni a helyüket.

Ami a szóbelit illeti, ne ijedj meg, ha valami nem megy tökéletesen. A vizsgáztatók értékelni fogják, ha látják, hogy van egy logikai gondolatmeneted, még akkor is, ha nem minden számítás stimmel. Az a lényeg, hogy próbálj higgadtan gondolkodni, és alkalmazd azt, amit tudsz. Ezzel már nagyon sokat nyersz, és simán meglesz a kettes!

Koncentrálj az alapvető dolgokra, és ne akard egyből mindent hibátlanul tudni. Az ismétlés segít, és hamarosan úgy fogod érezni, hogy egyre jobban átlátod az anyagot.

okt. 12. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!