Szerintetek most akkor összességében nehezebbek/ rosszabul sikerültek a mostani kémia és biosz emeltek? Mit hallottatok? Ennek függvényében lehet pontcsökkenés pl. az orvi karokon?
Oké, én akkor nem írom meg a pontjaimat, mert igaz, hogy valakit stresszel, de hadd mondjam el, hogy én is azért vagyok itt és görcsölök, mert most felvételizem másodszorra, és szeretnék minél többet tudni. :) Én csak a kemiaerettsegi oldal összefoglalóját láttam, ott elég szignifikáns, öt pontos csökkenésről írnak a tavalyi felmérésükhöz képest, és a kérdőívet is kevesebben töltötték ki, ami feltételezi, hogy több embernek sikerült rosszul. De arról pl semmi statisztika nincs, hogy mennyivel jelentkezik több kitűnő orvosira, mint tavaly (ne felejtsük el, hogy ez 10-20 pont előnyt jelenthet szintén valid, de valamilyen okból nem olyan jó jegyekkel versenyző jelentkezőkkel szemben), hogy egyébként milyen az orvosira jelenzkezők középszintű érettségi átlaga, és a többi. Az is igaz, hogy a biosz-kémia emeltet nem kizárólag élettudományi karokra és azon belül általános orvosira jelentkezők teszik, de legyünk őszinték, durván a fele-kétharmada valószínűleg meg de.
Egyébként kb a jelentkezők felét veszik fel valamelyik orvosi karra a felvételi statisztikák alapján, úgyhogy ha úgy vesszük, ha valaki "pont az átlag", az vagy becsúszik, vagy nem. Könnyen lehet, hogy a rossz átlagok sok szélsőségesen gyenge, de sok kiemelkedően jó érettségiből adódnak, úgyhogy egy szignifikáns gyengülés se konkrét adat, amiből kiindulhatunk,mert lehet, hogy van annyi jó eredmény, hogy a helyek feltölthetőek legyenek.
Persze, nem véletlen, hogy mindenütt moderált növekedést vagy csökkenést várnak, szerintem is valami ilyesmi a legvalószínűbb. Aki csak pár ponttal van a tavalyi ponthatár felett, szerintem nagyjából megnyugodhat.
Persze, az is lehet, hogy minden az egekbe szökik megint, ahogy minden lehet. Szerencsére kevesebb, mint egy hónapon belül - végre - kiderül.
Én biztatnék mindenkit, hogy ne keseredjen el akkor sem, ha nem úgy sikerültek a dolgai, mint ahogyan szerette volna, egyrészt, mert még semmi sem biztos, másrészt, mert bőven van más esély bekerülni az orvosira, mint ahogy ti is írtátok és egyébként én is tapasztaltam, teljesen random embereknek nem sikerülnek az emeltjek, szóval néha ilyen is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!