Írásbeli Irodalom érettségin most könnyű lesz megbukni?
Ha GyK-zol es nem rá keszülsz, akkor igen
...
De szégyen megbukni egy érettsegin...
Inkább nehéz lesz megbukni. :) Nem olyan nehéz, négyesre szerintem bárki képes megírni, ha odafigyel az ember.
Melyik része nem megy? :)
A szépírás nem számít, max 2 pontot bukhatsz a csúnya, rendezetlen írásképért. A műelemzésen viszont sok múlik. Nem baj, ha semmilyen órán tanult dolog nem jut eszedbe, józan paraszti ésszel is meglepően jó elemzést lehet írni. Csak rizsázni kell és ügyelni a terjedelemre + a helyesírásra.
Támaszkodj a megadott mű szövegére, valamit csak ki tudsz bogarászni belőle, lehet pl idézni is a műből és értelmezni az idézetet, ezzel növelheted a szószámot. :)
Beszélj a vers/novella hangulatáról, szerkezetéről, üzenetéről, rímeléséről, szimbólumairól, értelmezd a címet (témamegjelölő, szimbolikus stb.), beszélj a szereplőkről és a költői képekről, hogy számodra mit üzen a mű, stb. Gyakorlatilag bármit leírhatsz, ami értelmes, a magyartanárok "szabadon" szoktak javítani. :)
#4-es vagyok, ne hallgass az előzőre, Kérdező! Nem jó módszer, ha letojod az egészet, nem szoktak olyan verset/novellát adni, aminek ne lenne egyértelmű az üzenete. :)
Ha végigmész szépen a szempontokon (akár a saját szempontjaidon,) akkor meglesz az az esszé. Hasznos lehet az is, ha mielőtt nekiállsz esszét írni, írsz egy rövid vázlatot a műről. Nem a bemagolt fogalmak számonkérése a cél, hanem hogy tudj önállóan egy összefüggő, logikus és értelmes fogalmazást írni.
Ha néhány szakmaibb tanácsot szeretnél, itt a 4-es válaszban belinkeltem pár hasznos oldalt: https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magya..
Sok sikert, don't fos! ;)
6. elég jól összeszedte hogy mire kell számítani. Elvielg nem lesz baj.
A 4-esnek (vagy 7-esnek) külön köszönöm, így már jobb lesz.
Az elemzést meg kicsit még tanulom...
Köszönöm mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!