Van egy ismert matekpélda a tóban úszó misszionáriusról és a parton szaladgáló kannibálról. Ez melyik KöMaL fórumban volt kitárgyalva?
Az volt az alapfeladat, hogy egy egységsugarú tó közepén lebeg Robinson, a parton pedig egy kannibál. Robinson a tóban 1 m/s-mal tud úszni, a kannibál a parton 2 m/s-mal fut. Robinson gyorsabban fut a kannibálnál, ezért ha ki tud szállni a vízből, mielőtt a kannibál odaér, megmenekül.
Az a baj, hogy ha Robinson ki akar úszni egyenesen, akkor neki 1 métert kell megtennie, a kannibálnak meg Pi/2 métert, így a kannibál hamarabb átér az átellenes pontba.
Mégis hogyan menekül meg Robinson?
Milyen sebességarány esetén menekülhet meg?
Ehhez azért nem kis arc kell.
Kapsz egy értékelhető választ és még neked áll feljebb? Elkezded a szabályzatot idézgetni. Hát .... nem semmi.
Ha naponta kérdezel egy-egy "ismert" feladatot, amiröl te sem tudsz sokat, akkor ne csodálkozz, ha visszakérdeznek arra, hogy mi is az a feladat.
Ha ugyanis megvan a leírás, akkor tudnak rá válaszolni, ahogy itt a második is tette, nagyonis megfelelö módon,
"Kapsz egy értékelhető választ"
nem érkezett válasz, miről beszéltek?
"ahogy itt a második is tette, nagyonis megfelelö módon"
NEM kaptam választ! Akkor bocsánat lehet hogy félreértettétek, én a példát ismertem, nem azért kérdeztem, hogy hol volt kitárgyalva! Én a KöMaL fórumot kérdeztem, nem a példa szövege miatt, hanem van egy olyan általánosítás és egy megoldás arra, elég hosszú, amire nem emlékszem és szeretném átolvasni. Talán félreértettétek, és azt hittétek a példa érdekel, nem akartam bunkó lenni egyáltalán.
közben megtaláltam, szinte a legelső fórumtémák egyike volt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!