Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » SZIE tájrendező és kertépítő...

SZIE tájrendező és kertépítő mérnöki + BME környezetmérnöki: személyes, vagy akár másoktól hallott vélemények, tapasztalatok?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy pár éve születtek már kérdések ebben a témában, de én friss véleményekre lennék kíváncsi. Megjelöltem mindkét szakot és szeretnék többet hallani róluk, akár jók a tapasztalatok, akár nem. Akinek van bármi infója róluk és a további elhelyezkedésről, azt kérem szépen, hogy írjon :)

2017. márc. 16. 00:30
 1/9 anonim ***** válasza:

Szia! Én sajnos mindegyikről elég gyengén tudok nyilatkozni. Szerintem ezekkel az elhelyezkedés is nehéz, de ha sikerül, akkor sem lesz magas a fizetés.

Nem szabad egy kalap alá venni, a mérnök szakokat. Attól, hogy mérnök, nem jelent jó fizetést.

Gépész,Villamos, infós mérnökök jól keresnek. (Bp-en pl egy jól beszélt nyelv esetén 250-300 nettót simán kapnak). Esetleg logisztika/minőségbiztosítási mérnökik is, ha gép/járműiparban helyezkednek el.

Többi mérnök szak fizetés szempontjából kuka. Én sajnos építőmérnöknek tanultam. A végzett ismerősök 90%-a ilyen 150 ezer Forintért dolgozik. Egyetemi nyíltnapokon és a felvin ilyen dolgokról bezzeg anno nem írtak.

Szerintem a környezetmérnök sem jobb ennél, sőt lehet, hogy rosszabb. A tájrendező és kertépítő mérnökiben pl: teljesen biztos vagyok, hogy ne egy okos döntés.

Remélem nem vettem el a kedvedet, de még időben vagy, nem a végzés után szembesülsz evvel.

Én sajnos a 4. félév körül jöttem rá ezekre, de már a "belefeccölt" idő miatt nem akartam váltani az építőről.

De így utólag úgy érzem váltani kellett volna még, akármennyi félév elvesztegetésével.

2017. márc. 16. 08:01
 2/9 anonim ***** válasza:
Én a SZIE környezetmérnökit javaslom inkább, vagy a SZIE környezetgazdálkodási agrármérnökit, de a BME is jó csak ott szűkebb a rokonszakok kínálata, így kevésbé rugalmasak a lehetőségek. A tájrendező és kertépítő mérnöki elég speciális, oda csak akkor menj, ha kifejezetten kertművész, parktervező szeretnél lenni.
2017. márc. 16. 18:02
 3/9 anonim ***** válasza:

A tájrendező tényleg speciális, de messze nem csak a parkok tervezéséről szól! Érdeklődésed függvényében én ott a településmérnöki szakirányról gondolom, hogy elég jól el lehet helyezkedni vele manapság.

(Amúgy akármennyire szeretik "leszólni" a SZIE Budai Campusát, a tájrendező mérnöki egy jó szak, ezt azért általában el szokták ismerni.

Viszont ezek közül egyik sem igazi "mérnök" szak - ettől még szép foglalkozás, csak tudd, hogy mire számíts!

2017. márc. 16. 22:02
 4/9 anonim ***** válasza:
A településmérnökről azt remélem tudod, hogy önkormányzatokban dolgozik. Közszférás bértàbla szerint jön a fizetés. Kezdő diplomasként ez asszem 110 nettó.
2017. márc. 16. 23:45
 5/9 anonim ***** válasza:
Az elhelyezkedési lehetőség inkább az egyéntől függ. Ha proaktív vagy, érdeklődő, szorgalmas, és van érdeklődési területed akkor nem lesz gondod. Sokan nem látnak tovább az orruknál, és el is tanyálnak az egyetemről kifelé vezető ajtó küszöbén. Ebben a témakörben rengeteg lehetőség van, csak tudni kell élni vele, és nem megfutamodni a szakmai feladatoktól. Az interdiszciplinaritás egyben áldás és átok. Én környezetmérnök vagyok, 2-3 év tapasztalattal, és bőven 300 fölött van a nettóm.
2017. márc. 17. 12:28
 6/9 anonim ***** válasza:
3-as 4-esnek: nem, a településmérnököket a tervezőirodák is nagyon keresik, szóval messze nem csak az önkormányzatoknál nyílik elhelyezkedési lehetőség.
2017. márc. 17. 17:05
 7/9 anonim ***** válasza:

Persze, minden szak esetében vannak jól fizető helyek. Más kérdés, hogy a végzettek hány %-a fog bekerülni ilyen cégekhez. Sehol sem végtelen a kapacítás.

Én úgy szoktam gondolkodni, hogy egy adott iparágban mennyi esély van ilyen helyekre bekerülni. Mivel jelenleg az ország a német gép/járműipari multik "összeszerelő üzemeként" funkciónál, így ezen a területen jóval több lehetőség kínálkozik. (de nem csak német, rengeteg más multi is dolgoztat ezeken a területeken).

Jó lenne ha fejlődni a magyar ipar is, de a jó fizetéseket (sajnos vagy sem) a multik adják hazánkban.

2017. márc. 18. 10:06
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek. Sajnálom, hogy a többségében negatívak a vélemények, mert személy szerint nekem a környezetmérnöki szak a legszimpatikusabb. Új szakokat már sajnos nem tudok bejelölni.

Viszont én hallottam olyat is, hogy egyre inkább kezdik elismerni ezeket a nem általános mérnököket is "igazi" mérnöknek a gépészmérnök és társai mellett. Remélem, azért ennek az állításnak van igazság alapja.

2017. márc. 20. 00:12
 9/9 pgyomber válasza:

Szia!

Én tájépítész mérnök vagyok - és a szakmámban dolgozom,

egy föleg mélyépítési (Út-vasút-híd-építészet) tervező cégnél vagyok alkalmazott.

Dióhéjban:

A tájépítész karon sokat tanultunk a növényekről, esztétikáról, stb.

- tervehetsz kertet/parkot azaz kb. olyasmi lehetsz, mint az építészek, csak a szabad ég alatti területeken. (Egyes kerületekben/városokban kötelező kerttervet készíttetni az építész tervekkel egyidőben.)

- foglalkozhatsz tájvédelemmel, esetleg környezetvédelemmel (a környezetvédelmi vizsgálatok tervek készíttetése minden nagyobb beruházásnál követelmény) - azaz feladat van és lesz is.

- foglalkozhatsz elepülésrendezéssel/településtervezéssel (rendezési és szabályozási terveket szintén jogszabály alapján minden háztömbnél nagyobb dologra készíttetni kell).

Ehelyezkedéskor a képzésen belül választott szakiránnyal a munkaadók egy része nem foglalkozik.

Pillanatnyiéag elég keresettek a tájépítészk, azt nem tudom megjósolni, mi lesz 5 év múlva.

A fizetés valóban nem verdesi az egeket, de félretenni is tudok belőle.

Nagyjából az "átlag budapesti" fizetés 120%-a.

Környezetmérnökként nem tudom, milyen feladatok azok, amikre "kötelező" jelleggel meg kell hogy bízzanak.

Összességében az az érzésem, hogy tájépítészként lehetsz "szabadúszó" is, ha akarsz, vagy részben szabadúszó.

A környezetmérnökökkel kapcsolatosan az a benyomásom, hogy mukahely híján nem tudom, lehetnél-e "szabadúszó" (főleg az első pár évben, amíg nincs önálló aláírási jogod...)

Esetleg annak érdemes lehet utána kérdezni (akár az egyetemen is), mire is jogosít a végzettség pontosan...

2017. márc. 20. 15:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!