Leérettségizhetek a többi tárgyból, ha irodalomból bukok? Mire számíthatok, ha megismétlem a 12. évfolyamot?
//Háttértörtének//
Egy kis nézeteltérés van köztem és az irodalom tanárom közt, így elhatározta, hogy mindent megtesz, hogy ne legyen sikeres az érettségim, viszont a többi tantárgyból fényesen jeleskedek. Sose gondoltam volna hogy egy tanár dönthet egy diák sorsáról a tanulmányi jártasságait semmibe véve, de az iskola nem hajlandó lépni az ügyben. Szerencsére (már amennyire) nem vagyok egyedül ezzel a problémával, és számos évfolyamtársammal fogok az ombudsmanhoz fordulni, és eltűntetni a tanárom a posztjáról, viszont ez egy időigényes folyamat lesz, és az érettségi itt van a nyakamon.
//lényeg//
Mivel hiába nyújtanék 110%-ot irodalomból, nem mennék át, így hanyagolnám a tárgyat, és helyette jobban ráhajtanék a többire, hogy azok még inkább jobban sikerüljenek. A kérdéseim a következők lennének:
- Leérettségizhetek egyáltalán, ha bukok egy tárgyból?
- Költségekkel járna következő évben az irodalom érettségi pótlása?
- Mi a véleményetek erről az egészről?
- A jogviszonyom megmarad?
- Továbbtanulás (egyetem) szempontjából lesznek következményei?
Van megoldás.
Ha biztos vagy benne, hogy a tanárod kitolásból akar megbuktatni, és biztos vagy benne, hogy te ennél jobban tudod a tárgyat, akkor jelentkezhetsz független bizottság előtti vizsgára. Három idegen szaktanár előtt kell levizsgázni az egész év anyagából, és az ott kapott jegy kerül a bizonyítványodba, függetlenül az összes évközi jegyedtől.
Nagyon figyelj a határidőre, mert ott szokták elrontani! Neked április 30. vagy ilyesmi a tanév vége, 30 nappal előtte be kell adnod a jelentkezést, és az iskola ezt nem tagadhatja meg.
Utána az érettségin pedig ott az elnök kontrollnak.
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanul..
Idén érettségizek,szóval tisztában vagyok a dolgokkal.
Nyelvtan: 5, Irodalom: 4, Töri: 5, Biológia: 5, Matek 1-2-es között állok, Német: 3-4 között.
Ha matekból megbuknék évvégén,ami előfordulhat,mert nem igazán megy,akkor a többiből még elmehetnék érettségizni.Csak augusztusban át kell mennem pótvizsgán,és majd a következő vizsgaidőszakban jelentkeznem kell megint matekból érettségire.. egyáltalán nincs olyan,hogy megbuksz egy tárgyból,és ezért a másik négyből sem mehetsz,butaságokat ne beszéljünk már, légyszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!