Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kollégiumról valaki tud...

Kollégiumról valaki tud beszámolni?

Figyelt kérdés
Sosem voltam koleszos, de ha felvesznek egyetemre akkor jó lenne. Aki koleszos el tudná mondani az előnyeit/hátrányait? Pénzköltés, kaja, kötelezettségek, hazajárás, minden érdekel.

2017. febr. 22. 14:57
 1/5 anonim ***** válasza:

Milyen koli? Sokféle van. Én olyanban laktam, ami egyúttal középiskolai is volt, így a kiskorúak védelme érdekében nem volt megengedett a dorbézolás. Bulik kizárva. Hazajárás időre. Nekem ez nagyon kényelmes volt tanulás, pihenés szempontjából. Kaját hozol otthonról, vagy veszel a városban és megmikrózod koliban, vagy főzöl magadnak, vagy előfizetsz a menzára. Nálunk ebből lehetett választani.

A társaság nagyon jó volt, lepukkant négy ágyas szobában laktunk. Albérletben sokkal hülyébb emberekkel laktam együtt, mint koliban. A kolis emberek sokkal alkalmazkodóbbak és megértőbbek voltak nálunk.

Persze nem minden koli ilyen szigorú, a legtöbben az ajtód előtt is lehet partizni, meg jönni-menni, amikor tetszik.

2017. febr. 22. 16:54
 2/5 A kérdező kommentje:
Hát én inkább egyetemi kolira lennék kíváncsi, de köszi c:
2017. febr. 22. 20:45
 3/5 anonim ***** válasza:

Ez egy egyetemi koli volt, amelynek egyik szárnyában mellesleg középiskolások is laktak!

De talán célszerű lenne az adott koli facebook vagy egyéb közösségében érdeklődni. Amúgy a megadott szempontokra válaszoltam.

Ja, mi az előnye? Nyilván olcsó. Mi a hátránya? Nem biztos, hogy megválogathatod a társaságod és lehet, hogy minden nap buli lesz a melletted lévő szobában.

A többi kérdésednek mi köze a kolihoz?

Hazajárás? Egy albérletből ugyanúgy haza kell járni.

Pénzköltés? A koli ki kell fizetned, utána a kutyát nem érdekli, hogy mire költesz.

Kötelezettségek? Azt is leírtam, érkezés a megadott időben, emberek felhozása személyi igazolvánnyal igazolva, már, ha megengedett egyáltalán.

2017. febr. 23. 08:12
 4/5 anonim ***** válasza:

Igen, ez rengeteg dologtól függ.

Én egy olyan koliban lakom, ahol vagy három ágyas szoba és azokhoz tartozó külön wc és zuhanyzó van, vagy 2 darab 2 ágyas szobából álló lakóegységhez tartozik a zuhanyzó + wc. Ez nyilván a jobb kategóriába tartozik, de van olyan is, ahol négyen vagytok egy szobában és a folyosón van a mosdó.

Igazából a koli érmének két oldala van.

Egyrészt a szobatársak nagyon meghatározóak. Ha rosszat kapsz, akinek teljesen eltér az életvitele, ráadásul még tekintettel sincs a másikra, akkor az maga tud lenni a pokol. Persze, hogyha jó szobatársakat kapsz, akkor ennek az ellentéte és életre szóló barátság is lehet. Emiatt amúgy érdemes olyan kolit választani, ahol minél kevesebb ágyas szobák vannak, annál kevesebb emberhez kell alkalmazkodni.

Másrészt nagyon jó tud lenni a közösségi élet. Rengeteg embert ismerhetsz meg, az önbizalmadat is megnövelheti elég szépen a kolis lét és sok-sok pozitív élményt kaphatsz. A másik oldala meg, hogy ez a közösségi élet, akkor is ott van ha nem szeretnéd. Lesz olyan, hogy szomorú leszel és magányra vágysz, de nem kaphatod meg mert a szobatársaid ott lesznek. Olyan is lesz, hogy épp nincs kedved bulizni, mert reggel 8-kor gyak, de a szobád előtt üvöltöznek.

Költségekben egyértelműen az otthonlakás után a legolcsóbb, az olcsóbb árkategória 10.000 környékén van és a magasabb se nagyon haladja meg a 20.000-et, csak a magánkollégiumoknál.

A kaja rád van bízva teljesen, amit csak a pénztárcád/időd/kedved alapján megtehetsz. Van, ahol be lehet fizetni menzára, de ez nem mindenhol van így. Van lehetőség arra is, hogy főzőcskézz, ez is akár jó társas program lehet, viszont egyedül elég unalmas tevékenység a folyosó másik felén épp ezért én nem is szeretek nagyobb főzésbe belekezdeni. Valamint a koliban elég sokan élnek az instant kajákkal, mint a classic >>Smack leves<<. Ebben az esetben javaslom, hogy kezdj bele valami sportba, vagy egyetemen vegyél fel szabad kreditnek sportot, ha tudsz, mert ezeknek a kajáknak az olcsóságuk és gyorsaságuk mellett hátrányuk az egészségtelenségük.

A hazajárás úgy és akkor van, amikor szeretnéd.

A pénzköltést embere válogatja. Nekem úgy havi 60 lehet a költségem, beleértve a koliköltséget és a hazajárást is, amiből ebben a félévben úgy 30-at fedezett az ösztöndíjam. De persze neked lehet kevesebb vagy több is. Egy biztos, hogy azért igyekezni kell spórolni :)

Amúgy én magam másfél éve vagyok kolis és összességében élvezem. A legjobb az első félév, amikor még él az újdonság varázsa. Új embereket ismersz meg, felfedezed a várost, csomó buli stb. Aztán egy idő után ha az ember már megszokta, akkor bele tud fásulni az ember. Ezért kellenek jó szobatársak, akikkel szeretsz együtt lenni, mert ha rosszat kapsz ki, akkor csak vághatod a centit, hogy mikor lesz már vége és mehetsz másik szobába.

2017. febr. 26. 11:39
 5/5 anonim ***** válasza:
Pffff, katasztrófa! Egész éjjel nyitva, éjjel-nappal részegek hőzöngenek. Akkor mész ki, és akkor jössz meg, amikor csak akarsz. Nappal annyi vengdéget viszel a szobádba amennyit csak akarsz. 10 szobából 8-ból kihallatszik a bömbölő zene. Tanulni akarsz? Akkor albérlet.
2017. márc. 2. 18:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!