Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Milyen módszerrel érdmes...

Milyen módszerrel érdmes hozzáfogni a szakdolgozathoz?

Figyelt kérdés
van rá kb. 1 hónapom és három hetem, hogy megírjam. Ti hogyan csináltátok? Először sokat olvasttatok majd az összegyűjtött infót összevetettétek és végül leírtátok, vagy írás közben olvastatok? Kár, hogy módszertanon nem a "módszert" tanítják meg nekünk, csak a formai követelményeket. Köszi előre is.
2017. febr. 15. 21:37
 1/5 anonim ***** válasza:

Mondjuk nekem egy beadandó volt a magja, és sokkal hosszabb időt szántam rá (persze nem folyamatosan és nem intenzíven), de én úgy csináltam:

1) megírtam egy elnagyolt tartalomjegyzéket

2) elkezdtem az irodalmazást, nekem saját felmérést is kellett csinálnom, szóval azt is

3) ahogy haladtam, úgy "töltöttem fel" a fejezeteimet (kezdetben az irodalmi áttekintést és a saját felmérést). Persze sok volt a módosítás, jöttek be új fejezetek, meg volt, amit töröltem vagy összevontam stb.

4) amikor már elég sok irodalom összegyűlt és kész volt a saját felmérés, elkezdtem a saját felmérés értékelését.

5) Amikor ez is megvolt, levontam a következtetéseket.

6) Végül amikor már tudtam, kb. hova jutok el, akkor tovább irodalmaztam, már célirányosan: egyrészt a "hézagokat" igyekezetem kitömni, másrészt minden irodalmat igyekeztem belepréselni, ami kapcsolatban volt a munkámmal.

Ekkor eljutottam kb. 90%-os készültségig.

Már csak az ábrák nagyja volt hátra (pár ábrát már korábban elkészítettem), meg a "csinosítgatás": nyelvtan, formázás, utolsó ötletek stb.

Legvégül megírtam a bevezetést és az összefoglalást (ezt a két fejezetet jó együtt megírni, mert akkor lesz köztük is, meg a dolgozattal is a legnagyobb összhang). Jó még írni egy oldal kitekintést is, hogy látszódjon, továbbgondolod a témád.

2017. febr. 15. 22:20
 2/5 Donald J. Trump ***** válasza:
Amit leírtál az jó mondjuk a bevezetőnek, ami a szakdolgozat 20-30%-a. A többi ideális esetben saját munka - az irodalom innentől kezdve már ahhoz kell, hogy tudományosan igazolni tudd, amit csináltál.
2017. febr. 15. 22:25
 3/5 anonim ***** válasza:
Kedves 2-es: amit írsz, az a legtöbb tudományterületre igaz, de azért vannak kivételek. Pl. egy bölcsészszakosnak bizonyos témáknál elég lehet, ha "csak" olvas, és az olvasottakat veti össze, és azokból von le újszerű következtetéseket. Nem tudjuk, a kérdező milyen területen tanul.
2017. febr. 15. 22:31
 4/5 Donald J. Trump ***** válasza:
Amennyire én tudom már bölcsészkaron sem nézik olyan jó szemmel a humbugokat - mert bár lehet, hogy elfogadják, de az érdemjegyben lehúzzák. Ott is szükséges már az eredetiségre és saját munkára törekedni.
2017. febr. 15. 22:42
 5/5 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat! Bölcsészkaron tanulok.
2017. febr. 15. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!