Magyar felvételi, szerintetek el kellett volna fogadni?
5. feladat szövege:
A következő mondatokban mely szavak töltik be a tárgy mondatrészi szerepét?
Karikázd be ezeket! Vigyázz, a hibásan bekarikázott szavakért pontlevonás jár!
Itt a második mondatban (Engem sem a gólya költött!) azt karikáztam be tárgynak, hogy engem sem. Erre nem adtak pontot, szerintetek?
Másik a szövegértésben van, a Duna-parton sétálgatnak-ra azt írta a fiam, hogy Duna-korzón korzóznak, igen, elég furán hangzik, de a szövegben a Duna-korzó a Duna-part, és a sétálgatnak-nál zárójelben van a korzózgatnak.
Erre se kapott pontot.
Szerintetek érdemes fellebbezni?
Az elso valasz helytelen.Ahogy elso kerdezo is irta az "engem" onmagaban a helyes valasz.
A masodiknal mi volt a feladat?
Valtoztathat barmit 1pont?
A gólya - viszonszós szókapcsolat
Költött - alany
Engem - T
Sem - okhatározó
Szerintem így van vhogy
Hát a felvételin 1-1 pont is sokat számíthat.
A 2. kérdésnél A megoldókulcs "(Duna-parton) korzóznak" -ot fogadja el, és a "Duna-korzón korzóznak"-ot már nem, pedig a Duna-korzó az a Duna-part a szöveg szerint.
A "sem" nem tartozik a tárgyhoz.
A korzóznakkal talán az a probléma, hogy a gyerek nem érzékeli a gyakorító képző jelentésmódosító hatását. Nem korzóznak, hanem korzózgatnak. Mást jelent.
Az elsőért nem érdemes fellebbezni, mert a "sem" szó az már semmiképpen sem tartozik a tárgyhoz, és tényleg hibásnak tekinthető.
A másodikért érdemes, mivel a szövegben benne van a korzó, és a zárójeles megoldókulcsban is a "korzóznak" megoldás. Szóval hiába hangzik kissé furcsán, de elfogadható válasz szerintem, mert a szöveg szerint a Dunapart az a Duna-korzó.
Tudom, már nem mai a kérdés, de remélem elmentetek fellebbezni, mert én ugyanígy írtam mind a 2-őt, és elfogadták.
Az elsőnél a tárgy az engem, a sem pedig módosítószó (amit önmagában nem elemzünk), de a módosítószó ahhoz a mondatrèszhez tartozik, amelyiket módosítja (itt a tárgyat). Tehát az engem sem elfogadható (nekem is magyartanár mondta).
A másodiknál pedig én is ezt írtam, hogy a Duna-korzón korzózni, mert a Duna-korzó kifejezés szerepelt a szövegben, és elfogadták. Valószínűleg azért, mert a lényeg a korzózni szó.
Végül hány pontotok lett?
1/9 válaszoló vagyok.
Azért az is érdekes, hogy bár van egy megoldókulcs ami alapján javítani kell, de ha abból csak egy van, és minden tanárnak azt kell figyelembe venni, hogy lehetnek más-más értékelések?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!