Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mire lehet számítani a szerdai...

Mire lehet számítani a szerdai töri érettségi esszéi kapcsán?

Figyelt kérdés
2010. máj. 3. 13:40
 1/9 anonim ***** válasza:
93%
Nekem a töritanárom mondta, hogy pl. Mária Terézia még egyáltalán nem is volt, II. világháború is elég régen, így ezeket nézzük át, de tuti, hogy lesz kifejtős a 48/49-es forradalomból, reformkorból vagy a dualizmusból.
2010. máj. 3. 13:43
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Mária Terézia szerintem ha lesz is csak rövid esszében lesz. Nem csinált valami sokat.. Talán annyit írhatnánk róla, hogy felvilágosult abszolutizmus irányába indult, ami rendekkel való uralkodást jelent. Megemlítheted a rendeleteit: Vámrendelet, Urbárium, Ratio Educatio (oktatási kötelezettség) Még talán meg lehet említeni a Pragmatica Sangtio-t III. Károly által.

De ezeken kívül én nem tudom mit lehetne még róla írni.. Szerintem nem lesz benne... Vagy ha igen, akkor az lesz az esszé, hogy:

Mesélj a felvilágosult abszolutizmusról (III.Károly, Mária Terézia, II. József) így együtt..

Sok sikert!

2010. máj. 3. 13:56
 3/9 anonim ***** válasza:
Most ez az emelt vagy a középszint?
2010. máj. 3. 13:57
 4/9 A kérdező kommentje:
Közép
2010. máj. 3. 13:58
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Második vagyok..

Az én tippem:

- Reformáció

Vallási irányzatok:

Lutheránus/evangélikus

Kálvinista/Református

unitárius/Antitrinitárius akik a szentháromság tagadók, szerintük csak egy Isten van, nincs lélek atya és fiú mint a katolikusoknál...stb.

- Reformkor

Kossuth, Széchenyi vitája..

Az országgyűlések:

1825-27 es amikor Széchenyi felajánlja egyévi jövedelmét a MTA létrehozására.

1832-36 próbálják megvalósítani az örökváltásgot

1839-40 lépések az önkéntes örökváltsággal

1844 fogalmam sincs :D

1847-48 az utolsó rendi gyűlés.. felszabadítják a jobbágyokat... végül is ez a lényeg. Meg a magyar nyelv hivatalosítása.

- Vagy a Tatárjárás, vagy az ország három részre szakadása, de itt a közigazgatást kell leírni, nem az eseményt, esemény ritkán van, háborúkat ritkán kérdeznek. Tehát az Erdélyi Fejedelemség irányítását (Bethlen, Báthori által) és a Magyar királyságot, a Habsburg birodalomban.

- A dualizmust mindenképp nézd át, mezőgazdaság és ipar szempontjából is. Azt ugye tudjuk, hogy a malomipar a húzó ágazat még ilyenkor, de fejlődőben van a nehézipar, ipar. Hidak épülnek, megépül a parlament, Vajdahunyad vára, kisföldalatti, Andrássy út.. ez mind a századfordulóra.

- Kiegyezés (Felirati, Határozati párt) Deák, Andrássy Gyula. Mit tartalmaz a kiegyezés?? Azt is nézd át.. közös uralkodó, közös külügy és hadsereg, de a két ország önálló parlamenttel rendelkezik.. stb.

Én ezeket nézném át, talán még II Andrást, Károly Róbertet és Mátyást. Nem hiszem, hogy Szent István és Szent László benne lenne, de azért nem árt őket sem elfelejteni.

Remélem kicsit segítettem emlékezni.. Magamtól írtam, lehet vannak benne hibák, de nézd át és tök jó lesz az írásbelid.

2010. máj. 3. 14:08
 6/9 anonim ***** válasza:
Szeirntem benne lesz valamien kérdésben a választási rendszerek,mivel választás éve van!!! nekünk erre hívták fel a figyelmet.
2010. máj. 3. 14:22
 7/9 anonim ***** válasza:
Sztem vásztás lesz, meg reformkor mert állítólag annak van most vmi évfordulója vagy mi :S
2010. máj. 3. 14:42
 8/9 anonim ***** válasza:

de tavaly volt egy választási rendszeres vagy parlamentes hosszúesszé,nem? szóval szerintem nem valószínű hogy az lesz

Szerintem '48-49 biztos lesz, aztán tippelek még István királyra, II.világháborúra, talán Rákosi is..

2010. máj. 3. 14:44
 9/9 A kérdező kommentje:

A 2.világháborún belül szerintetek mi?

Rákosira már én is gondoltam.

Amúgy köszönöm az eddigi válaszokat,várok még tippeket!

2010. máj. 3. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!