Mi volt a véleményetek a mai érveléses részről az érettségin? :D
A legjobb az volt, mikor elolvastam, mit várnak el: 3-8 oldal mondom lol
megnézném ki az aki 8 oldalt ír ilyen szar témákról :D
ÉRVELÉS
A Ne félj! Beszélgetések Szabó Magdával című kötetben található, Lettem, aki vagyok című interjú részlete:
Riporter: Az író nem csak saját családjának életét éli, nem csak egyetlen otthonba bejáratos. Én azt hiszem, regényhőseid jellemére, sorsára is visszahat az otthon, amelyben élnek, pontosabban amit teremtesz köréjük.
Szabó Magda: A hőshöz olyannyira hozzátartozik az otthona, hogy én hozzá sem tudok kezdeni a regényíráshoz, amíg nem ismerem. Többnyire mérnöki pontossággal alaprajzot készítek, amelybe belerajzolom az ajtókat, a bútorokat is. Mire írni kezdek, már pontosan tudom, ki milyen tárgyi és szellemi környezetben él.
Mi a jelentősége a térnek, a tárgyi környezetnek a műalkotásokban, és a hétköznapi életben? Jellemző-e a környezet egy valódi, illetve kitalált személyre; jellemezhető-e egy valódi, illetve kitalált alak a környezetével? Érvelő fogalmazását irodalmi példákra alapozza!
No ez volt a feladat. Hát én végig futottam rajta, de nagyon értelmezni sem tudtam, hogy ebben mit kéne csinálni. Amúgy is jobban fekszik a novella, szóval rögtön azt választottam, nem nagyon mélyültem el az érvelésben.
nekem annyi volt a véleményem,hogy "what kind of fuckery is this?" és akkor lapoztam is tovább
persze sokan voltak, akik jól beszopták, mert érvelésre hajtottak, mégse tudtak vele mit kezdeni
Én érveltem.
Kicsit magam is meglepődtem, mindenesetre jó távolról kezdtem, hoztam egy kis vallástörténeti meg primitív népek világszemléletés dolgot (alleluja mircea eliade, tudtam jó leszel valamire:D), hogy miképp teremti meg az ember a saját környezetét utána pedig a visszahatást, a determinációt fejtettem ki. Csak ezek után jöttek az irodalmi példák, biblia és illiász, rámutatva a kétoldalú kapcsolatra személy, nép és környezet között. hektor családi fészke és agamennon sátra egyben a héroszokat is bemutatja, hektorr ezért is, az önmaga képére alkotott mikrouniverzumért küzd azaz az erényért.. innen meg egyenes út volt a hazafiasság mint olyan, felhoztam még szondi apródjait, miszerint drégely vára szimbolikus helyszín, mely meghatározza a művet, de itt már a vár elbukása után is ki lehet állni az erény mellett.. a szétválás napjaink válsága, fogalmaink kiüresednek, sötöbö sötöbö sok hamvas bélás megmondást beleraktam a mai kor emberéről, aki nem tud semmit és nem találja a helyét, megcáfoltam a világpolgári és környezetétől függetlennek mutatkozni kívánó embereket és utána lezártam egy tamási áron idézettel, miszerint "azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne":D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!