Mechatronika duális képzés formájában?
Sokat hallottam erről a duális képzésről, arra lennék kíváncsi, hogy kezdő egyetemistaként milyen munkakört kell ellátni, vagyis inkább arra, hogy hogy is néz ez ki, mit kell csinálni, mivel tanulok többet/kevesebbet mint ha simán csak egyetemre mennék stb.
Más karon lévők is válaszolhatnak, hogy nekik mit kell/kellet csinálni, meg a véleményüket, hogy megéri e?
Személy szerint én a Bosch-sal és a Jabillal szemezgetek.
Köszönöm az értelmes válaszokat!
A BME mechatronika szakra nem fogsz tudni bekerülni lehet, mert magas a pontszám mivel kevés hallgatót vesznek fel.
Érthetetlen az a hozzászólás, hogy "a duális képzés nem készít fel a jövőbeni ipari trendekre". Ilyet csak olyan mond akinek halvány lila fogalma nincs a duális képzésről a felsőoktatásban.
Miért ne készítene fel? Nem ugyanazt tanulod, mint a többi egyetemista az adott karon? De. Ugyanannyit vagy az egyetemen, előadásokon meg gyakorlaton, mint a többi egyetemista? Igen. Ugyanolyan egyetemista vagy, mint a többi? Igen. A duális képzés révén szakmai gyakorlatot szerzel, már az első perctől, de akkor dolgozol, amikor nincs egyetem.
A jövőbeni ipari trendekre, ugyanúgy felkészít téged az egyetem, mint más hallgatót, mert ugyanúgy jársz egyetemre és ugyanazokat csinálod, ugyanazokat tanulod. A duális miatt egyetemi tanulmányod semennyiben nem különbözik a többi hallgatóétól. Akkor mész dolgozni, amikor az egyetem épp egyetlen hallgatót sem oktat a jövőbeni ipari trendekről, mert nincs oktatás. Véget ért a szorgalmi időszak.
A duális képzés nem hátráltatja, hogy a jövőbeni ipari trendekkel megismerkedj, arról tanulj. Ez egy demagóg szöveg csak, ahogy láthatod is.
Szakmai gyakorlatot szerzel, így előnyben vagy sok pályakezdő egyetemistával szemben amikor megszerzed a diplomát és kikerülsz a munkaerő piacra. Ennyi.
Szerintem egyszerű a képlet.
Kevesebbet semmi képpen nem tanul a hallgató, mivel az általános követelményeket teljesíteni kell, órákon ugyanúgy ott kell lenni, vizsgákat úgyanúgy le kell tenni! Jobb időbeosztással kell élni, hisz vizsgaidőszakban dolgozni kell. Viszont a mentorok szoktak segíteni a hallgatóknak, ha valami nem megy, vagy elmondják, melyik témakört miért kell megtanulni, mire kell majd a későbbi munkájában hasznosítani, és egyáltalán felkészítik a hallgatókat a munkára, hiszen minden szakmai tudás nélkül nem fognak az első időben olyan nagy horderejű feladatokat rájuk bízni.
Még egy tapasztalat: Érdemes a befogadó cégektől információt szerezni arra vonatkozóan is, hogy náluk mennyi időt töltenek a hallgatók. Ugyanis vannak cégek, akik az általános 22 héten felül szorgalmi időszakban is (péntekenként) behívják a hallgatókat dolgozni. És ez egy újabb nagy időbeli leterheltséget jelent a hallgatónak, mert akkor az egyébként 5 napra tervezendő óráit 4 napra kell beosztania és az 5. napon gyakorlatot teljesít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!