Mit tennél a helyemben? Folytatnád, váltanál vagy kettőt végeznél egyszerre?
Másodéves magyar alapszakos vagyok, olasz minorom van mellette. Mostanában derült ki, hogy a nyelvtanári mesterképzésre való jelentkezéshez meg kell csinálni az adott nyelvből egy felsőfokú nyelvvizsgát. Nem is ez a probléma, hanem az, hogy az olaszt teljesen alapszintről kezdtük szeptemberben. A képzés elég intenzív, de két év alatt csak egy középfokút tudnánk letenni. Ha maradok olaszon, akkor körülbelül egy évnyi csúszással tudnám csak folytatni a tanulmányaimat, feltéve ha kijutnék Olaszországba hosszabb időre, mert csak így sikerülHETne a felsőfokú.
A másik lehetőségem az lenne, hogy átkérném magam németre, mert abból megvan a nyelvvizsgám. Ezt viszont több mint 12 évig tanultam, és már nem szeretnék vele foglalkozni a továbbiakban. Így is csúsznék egy évet, mivel nem tudnék egy félév alatt két félévnyi tárgyat teljesíteni, viszont így valamivel biztosabb lesz a bejutás a mesterképzésre.
A harmadik lehetőség az lenne, hogy nem adom le az olaszt, viszont felveszem a németet is mellé. Így is csúsznék egy évet, viszont később háromszakos tanár lehetnék, ami több lehetőséget biztosítana. Ebben az esetben úgy szeretném folytatni a tanulmányaimat, hogy előbb magyar-német szakosként végeznék, majd pedig később csinálnám meg az olaszt, de ennek még utána kell járnom, hogy lehetne-e így csinálni egyáltalán.
Nem igazán tudom, hogy melyiket válasszam, a szivem az olaszhoz húzna inkább, mert nagyon tetszik, és élvezem, de az eszem meg tudja, hogy a némettel sokkal biztosabbra mehetnék.
Írjátok le, hogy ti mit tennétek a helyemben, a végső döntést úgyis nekem kell meghoznom. Két hetem van dönteni.
A helyedben én is a harmadik megoldást választanám - egy évet minden esetben csúszná, viszont ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy, pláne ha felsőfokon.
Ne féltsd magad az áldozathozataltól, meg tudod csinálni! :D
Köszi, én is a harmadik felé húztam végül, de ma kaptam választ, és ezt állítólag nem lehet megcsinálni.
Ebben az esetben hogy döntenétek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!