Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit tennél a helyemben?...

Mit tennél a helyemben? Folytatnád, váltanál vagy kettőt végeznél egyszerre?

Figyelt kérdés

Másodéves magyar alapszakos vagyok, olasz minorom van mellette. Mostanában derült ki, hogy a nyelvtanári mesterképzésre való jelentkezéshez meg kell csinálni az adott nyelvből egy felsőfokú nyelvvizsgát. Nem is ez a probléma, hanem az, hogy az olaszt teljesen alapszintről kezdtük szeptemberben. A képzés elég intenzív, de két év alatt csak egy középfokút tudnánk letenni. Ha maradok olaszon, akkor körülbelül egy évnyi csúszással tudnám csak folytatni a tanulmányaimat, feltéve ha kijutnék Olaszországba hosszabb időre, mert csak így sikerülHETne a felsőfokú.

A másik lehetőségem az lenne, hogy átkérném magam németre, mert abból megvan a nyelvvizsgám. Ezt viszont több mint 12 évig tanultam, és már nem szeretnék vele foglalkozni a továbbiakban. Így is csúsznék egy évet, mivel nem tudnék egy félév alatt két félévnyi tárgyat teljesíteni, viszont így valamivel biztosabb lesz a bejutás a mesterképzésre.

A harmadik lehetőség az lenne, hogy nem adom le az olaszt, viszont felveszem a németet is mellé. Így is csúsznék egy évet, viszont később háromszakos tanár lehetnék, ami több lehetőséget biztosítana. Ebben az esetben úgy szeretném folytatni a tanulmányaimat, hogy előbb magyar-német szakosként végeznék, majd pedig később csinálnám meg az olaszt, de ennek még utána kell járnom, hogy lehetne-e így csinálni egyáltalán.

Nem igazán tudom, hogy melyiket válasszam, a szivem az olaszhoz húzna inkább, mert nagyon tetszik, és élvezem, de az eszem meg tudja, hogy a némettel sokkal biztosabbra mehetnék.

Írjátok le, hogy ti mit tennétek a helyemben, a végső döntést úgyis nekem kell meghoznom. Két hetem van dönteni.

2010. ápr. 27. 10:57
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Én bepróbálnám a magyar-olasz-német hármast egyszerre. Lehet, hogy most meggebedsz (mondjuk ha két év alatt juttok el pl. olasz szakon a középfokúig, akkor tutira nem), viszont utána álláskeresésnél ez ezerszer megtérül.
2010. ápr. 27. 11:31
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

A helyedben én is a harmadik megoldást választanám - egy évet minden esetben csúszná, viszont ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy, pláne ha felsőfokon.

Ne féltsd magad az áldozathozataltól, meg tudod csinálni! :D

2010. ápr. 27. 13:06
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszi, én is a harmadik felé húztam végül, de ma kaptam választ, és ezt állítólag nem lehet megcsinálni.

Ebben az esetben hogy döntenétek?

2010. ápr. 28. 16:43
 4/5 anonim ***** válasza:
Valaszd az olaszt es dolgozz iszonyat kemenyen, minden eroddel, hogy sikeruljon. Szerintem ha az ember tenyleg odateszi magat, akkor harom ev eleg a felsofokura, bar az olaszrol nem tudok nyilatkozni, nekem egy masik nyelvvel sikerult, igy tapasztalat. Foglalkozz vele sokat, keress olasz ismerosoket, sikerulni fog. Ne csinalj valamit, amit nem akarsz (nemet), mert rettentoen fogod utalni, es igy nem eri meg!Minden eselyed megvan arra, hogy az olasszal sikeres legy, es igyis-ugyis csuszol egy evet, szoval akkor mar csussz azzal, amit szeretsz:) Sok sikert es kitartast, remelem sikerul a szamodra legjobb dontest meghoznod vegul.
2010. ápr. 29. 23:26
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi a választ mindenkinek. Végül a német mellett döntöttem, mert az a biztos, de megcsinálom az olasz vizsgáimat is, később pedig elvégzem ezt is. Igaz, hogy így a végén majd egy csomót kell fizetnem, de akkor is kellett volna, ha párhuzamosan viszem a kettőt.
2010. máj. 6. 22:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!