Biológia-idegrendszer?
Üdv!
Kérdéseim:
1.Az ágyéki szakaszból lépnek-e ki vegetatív rostok?
2.Az agyvelőt 2 vagy 3 agyhártya burkolja?
3.Mit jelent az,hogy a nagyagyba specifikus és nem specifikus pályák is befutnak?Vagy példát tudnál mondani esetleg?
(Az első két kérdésre nem kaptam egyértelmű választ-két könyvből tanulok,és mindkettő más-mást ír...:S )
1. Igen, méghozzá szimpatikus rostok.
2. Szövettan könyv szerint három. Külső a dura mater (kemény agyhártya), alatta az arachnoidea (pókhálóhártya), közvetlenül az idegszövet felszínén a pia mater (lágy agyhártya). A dura metert nevezik még vastag agyhártyának, az arachnoideat és a pia matert összefoglalóan pedig vékony agyhártyának.
Funkcionális anatómia könyv szerint a lágy agyhártya válik a fejlődés során két részre: pia materre és arachnoidara, és külön van a dura mater.
Személy szerint nekem az első verzió szimpatikusabb:) Ha érettségire kell, szerintem ott nem fognak belekötni, ha három réteget mondasz:)
3. Itt nem tudom mire gondol:)
Én sejtem a hármast.... a specifikus szó az azt jelenti, amit: hocs csakis egyedül azt a dolgot végzi el, amire ki lett találva (ilyenek pl. a reakcióspecikifus fehérjék, amik csak egy adott reakcióhoz vannak).
Szerintem ez az lehet hogy pl. a nagyagyban futnak fel és leszálló pályák is, de futhatnak olyan idegpályák is, amik kizárólag egy dolog működtetéséért felelősek, pl. a kisujjad végén egy adott szövet működését. (most csak mondtam valami hülyeséget, hogy megértsd, ezt komolyan ne vedd :D).
Szerintem valami ilyesmit jelenthet, de én nem tanultam ilyesmiről.
Amugy meg kérdezd meg a tanárod! Az ilyesmi csodákra képes :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!