Olyan ltezik, hogy valaki nagyon magas szinten jártas a területén, de nem tud ledoktorálni belőle, mert nincs rá doktori képzés?
Nem tudom, mennyire szűk az a kutatási terület, amire gondolsz, de a doktori programok, sőt, a témakiírások is elég tágan vannak megfogalmazva, sok minden belefér. Szerintem, ha van az adott egyetemen olyan tanár, aki valamennyire is jártas a témában, akkor abból lehet doktorálni.
Ha nem, akkor is lehet "egyéni felkészülőként" csinálni, csak szerintem úgy sokkal nehezebb a dolog.
Szerintem ez is doktori iskolánként változik, másrészt én nem csináltam, csak utánaolvastam, de valahogy így néz ki:
- Választasz kutatási témát és elkezdesz abban az irányba kutatni
- Publikálod az eredményeidet neves lapokban, konferenciákon
- Ha összejött elegendő publikáció, akkor megírod belőle a disszertációdat, amit alátámasztasz a cikkekkel
- Keresel egy doktori iskolát (itt nem tudom, hogy bármelyik adott szakterületű szóba jöhet vagy olyan, ahol foglalkoznak is az adott részterülettel, valamiért az utóbbi logikusnak hangzik)
- Benyújtod a disszertációdat
- Leszigorlatozol 2(?) tárgyból a szakterülethez kapcsolódóan majd pedig megvéded a disszertációd (ezeket nem tudom, sorrendben hogy jönnek)
Tehát egyéni felkészülőként nincs meg a doktori iskola kötöttsége (kurzusokat elvégezni, oktatni, folyamatos beszámolás a haladásról), viszont annak előnyei sincsenek (témavezető, kurzusok). Meg persze a fent leírt pontok közül van néhány amit eléggé körbe kell járni mielőtt még belekezdesz (mi számít kellően neves folyóiratnak, a disszertációd elegendő színvonalú tudományos újítást tartalmaz-e, mikből kell szigorlatozni és ott milyen tudást várnak el, befogadja-e a kiszemelt doktori iskola a munkádat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!