Elképzelhető, hogy a szlovákiai gyógyszerész egyetem könnyebb lenne mint a MO-i? Esetleg valakinek tapasztalat?
Tudom, elsőre elég hülyén hangozhat, de mostanság nagyon sokat gondolkozok ezen, ugyanis nem tudok dönteni.
Az egyik indok, amiért ez felvetődött bennem az az, hogy a szlovákiai érettségik biológiából és kémiából viszonylag könnyűek. Írásbeli nincs, csak szóbeli rész 30 tétellel. MO-n 2 emelt, kémiai számításokról azt hallottam nagyon durvák...
A másik pedig az lenne, hogy MO-n egyetem elvégzése után doktorit kapnak, nálunk pedig csak Mgr.-t. Ez jelenthet valami különbséget nehézség terén?
Magyarországra készülök, csak valószínűleg nem lesz elég pontom, ezért gondolkozok a szlovákiai egyetemen is. Csak a baj az, hogy a szlovák nem megy olyan jól, és félek, mert ha ugyan olyan nehéz lenne mint MO-n akkor nem lenne esélyem.
Előre is köszönöm ha valaki tudna segíteni! És bocsánat ha kicsit összeszedetlen volt az amúgy is bugyuta kérdés.
Persze, lehet. Nyilván reális összehasonlítást csak olyan személy tudna neked adni, aki megjárt legalább egy magyarországi és egy szlovákiai gyógyszerészeti egyetemet.
Én vajdasági vagyok, nálunk az itthoni egyetemekről az a hír járja, hogy a magyarországi egyetemekkel szemben nincsen folyamatos anyagvisszakérés úgy, mint a középiskolában, ami egy úm. kampánytanulónak kifejezetten jól hangozhat, és talán könnyebb is neki úgy, hogy nem kell folyamatosan tanulni.
A nyelv miatt szerintem nem kell izgulnod, emiatt nálunk is sokan félnek, de minden itthoni egyetemre járó, vagy már végzett szerint is könnyen ráragad az emberre. Én erre az ismerőseimnek azt a példát szoktam felhozni, hogy apukám (igaz, jó rég volt már ez) középiskolában végig kettes volt szerbből, jó, hogy meg nem bukott, mégis zökkenőmentesen ment neki az egyetem, pedig gondolhatod, mennyi nyelvtudása lehetett eleinte ezek alapján. :) Persze eleinte nehéz lesz, de az ismerőseim elmondása alapján egy év után már nincs semmi gond a nyelvvel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!