Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Akik egyetem után kirepültek...

Akik egyetem után kirepültek a családi fészekből, azok kb. mekkora összegű tartalékkal indultak útnak?

Figyelt kérdés
Főleg arra gondolok, hogy más városba költöztetek és sokáig a tartalékból fizetitek az albérletet, megélhetést, ha esetleg megszűnne a munkátok. Mekkora összeget érdemes előtte összegyűjteni? Egyáltalán van meghatározott összeg vagy mindenkinek más? Kb. 800 e - 1 m Ft elég? Vagy ennél több?

2016. júl. 24. 13:44
 1/5 anonim ***** válasza:
Sokan már autóval és/vagy lakással indulnak az életbe, így nagyon változó a kép. Olyan is van ismerősi körben, aki annyira sóher, hogy hitelre ad pénzt a lányának, vagy egyáltalán nem támogatja a gyerekeit.
2016. júl. 24. 14:09
 2/5 anonim ***** válasza:

Nem tudom egyetem alatt ki szed össze egy milliót, vagy hogy úgy érted egyetem után otthon maradnak még egy ideig gyűjteni és utána mennek külön útra?

Én Szombathelyről költöztem fel Budapestre, de előtte fél évig még otthon maradtam dolgozni, addig besegítettem az otthoni lakhatásomba, más kiadásaim is voltak, szóval olyan 400 ezer körül volt, de ebből 130 azonnal elment az albérletre, első 2 havi lakbér meg valami biztosítás miatt. Plusz oda felvitetni az összes cuccom, sok mindent akkor meg kellett még vennem, de elég volt, 250 ezerből megvolt mindennel együtt és az első 2 hónapban csak rezsit kellett fizetnem meg megélhetést, és a második hónapban fizum is volt már. Munkát még közben kerestem mielőtt költöztem, szóval ebből nem volt gond, nem gondoltam hogy megszűnik a munkám, inkább azon izgultam mikorra lesz melóm, de sikerült úgy intézni hogy biztosra meglett a meló és volt két hetem felköltözni meg mindent elintézni mielőtt munkába álltam.

Szóval ha úgy mész hogy van már munka akkor nem kell milliós nagyságra gondolni, mert kapsz fizetést amiből tudod fizetni az albérletet, akkor elég ha kb. 2 hónapot tudsz magadnak fedezni tartalékból. ha meg már egyetem után a másik városban a szakmádban helyezkedsz el könnyebb kicsit félretenni az albérlet mellett is mint amíg tanulsz és mondjuk diákmunkát végzel az egyetem mellett. A másik meg hogy pályakezdőként ha leragadsz a saját városodban mert gyűjteni kezdesz onnan nehezebb elszakadni, ha már ott egy fix meló amit megszoksz. Nekem ez mait volt nehéz, hogy nem akartam még otthagyni azt a munkahelyet, de nagyon fel akartam menni a fővárosban. Szóval azért meg kell találni a középutat. De szerintem fél millióból már ki lehet hozni.

2016. júl. 24. 14:11
 3/5 A kérdező kommentje:

Első válaszolónak: szép is lenne, ha egyetem mellett annyit tudna keresni egy hallgató a diákmunkáival, hogy diploma után már saját lakása és autója legyen. Nekem is jól jönne ilyen diákmunka. :DD A szülői segítség megint más tészta, mert nem mindenkinek adódik a lehetőség, hogy a szüleire támaszkodjon még ebben is.

Másodiknak: egyetem után egyből szeretnék költözni a fővárosba vagy egy nyugat-magyarországi megyei székhelyre. :)

2016. júl. 24. 14:21
 4/5 anonim válasza:
Fugg attol, hogy milyen diplomad van. Budapestre draga most felkoltozni... kezdo fizetes nemsokmindenrr eleg. Tegyuk fel netto 150et keresel( nemtudom mennyit kapsz) akkor egy kis garzonlakas is vagy 75+rezsi mondjuk 110bol kijoasz plusz a kaja es nincs semmi megtakaritasod. Hitelt lehet felvenni mert erdemesebb egy hitelt fizetni mint egy alberletet ha van onerod es biztos a munkahelyed. Ha van kinel laknod tegyuk fel egy rokon vagy ismeros jobbesetbe o is elker majd a szobaert 30at plusz a rezsi ahanyad reszet ahanyan vagytok de akkor onnantol tudsz felre tenni. Ha van feleseged/baratnod akivel erdemes osszekoltozni es o is dolgozik akkor ketten mar nem olyan megterhelo egy alberlet vagy egy lakashitel es maris konyebb belevagni az eletbe. Nemtudom, hogy 1millio eleg-e. Abbol kb 8-10honapra rudnad fentartani magad pesten ha a kajat is abbol veszed akkor szamolj vagy 6honappal. Ennyi ido alatt siman lehet munkat talalni szerintem. Ha meg van idod szerintem takarekoskodj es ha mar jelentosebben tobb osszeg van a zsebedbe vagy biztos stabil munkad akkor koltozz csak.
2016. júl. 25. 11:14
 5/5 anonim válasza:
Sok mindentől függ. Legalább 1, esetleg 2 havi teljes kiadást fedezzen a félretett pénz. Gondolom albérletbe mennél. Vannak nagyvárosok ahol találni olcsó albérletet, de persze fontos, hogy mik az elvárások, milyen lakást szeretnél. Méret, szobák száma stb. Pesten nagyon felmentek az árak. Ha pestben gondolkodsz, csepelen X.vagy XX.kerületben lehet "olcsóbban" találni. Nekünk nem volt félretett pénzünk, csak kaucióra volt és mivel bútorozatlant bérlünk, berendezésre. Ez kevés. Ennél több kell mindenképp :)
2016. aug. 21. 15:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!