Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Van más is rajtam kívül,...

Van más is rajtam kívül, akinek állandó bűntudata van amiatt, hogy nem reál szakon, piacképes, műszaki pályán tanul?

Figyelt kérdés
Úgy érzem, az agyam alapvetően reál vágányra van beállítva, mégis, sosem szerettem különösebben a matematikát. Mindig túl sokat pepecseltem vele, amikor számonkérésre került sor, és mindig túl száraznak éreztem. 4-5-ös voltam belőle mindig, gimiben többször 4-es, mint 5-ös. Most lesz egy társadalomtudományi diplomám, amit mindig is utáltam, de ez egy más történet. Látok már annyit a világból, hogy tudjam, igazán a reáltudományoknak van értékük a munkaerőpiacon. Bármennyire is szép dolog a bölcselet, bármennyire is fontos és segít eligazodni a világban, az szerintem inkább csak úri passzió azoknak, akiknek már biztosítva van a megélhetésük, ez pedig szerintem leginkább a mérnöki tudományokkal valósítható meg, különösen az informatikával. Engem azonban sajnos az sose érdekelt különösebben. Talán, ha lett volna egy inspiráló tanárom, az megszerethette volna velem, mert agyam az van hozzá. Most azonban úgy érzem, nincs biztosítva a jövőm. Szoktam hallgatni Orosz László kirohanásait, amik legalább annyira tanulságosak, mint amennyire viccesek. Ugyanazt érzem, amiről ő beszél, és tudom, hogy igaza van, mikor azt mondja, hogy ezek azok a tudományok, amik hajtják a világot. Ki mit gondol erről?
2016. jún. 8. 14:46
 1/4 anonim ***** válasza:

Reálosként mondom, rossz gondolataid vannak. Szerintem az alapszabály az, hogy aki nagyon jó valamiben, az el tud helyezkedni és megél belőle. Ezt már közhelynek tartják, de komolyan igaz.

A megélhetésről annyit, hogy amennyi tapasztalatot én szereztem, ahol eddig dolgoztam, mindenhol azt mondták: aki tudja, hogy mi a nyerő szakma 5-10 év múlva is, az vagy hazudik vagy nem ismeri a dörgést. Mert nincs ilyen. A munkaerőpiac is folyamatosan változik.

2016. jún. 8. 14:54
 2/4 anonim ***** válasza:

Maximálisan egyetértek az elsővel.

Annyival kiegészíteném, hogy az egyén haldoklásával azonosnak érzem azt a 10-20-50 évet, amit olyan munkával töltött, amit nem szeretett (abban pedig kiemelkedően jó nem lehesz, amit utálsz). A fizu egy dolog. A valódi boldogság meg egy másik. Pénzed volt és lesz is, ha igyekszel. De az elpocsékolt élet nem tekerhető vissza.

2016. jún. 8. 15:02
 3/4 A kérdező kommentje:

Jó ezeket olvasni, de nem tudom, mennyire tükrözik a realitásokat. Pl. tanártól még nemigen hallottam olyat, hogy elégedett lenne a fizetésével, pedig sokuk igen magasan képzett. Én nem szeretnék kiszolgáltatott lenni, ahhoz pedig az kell, hogy tisztességes keresetem legyen.

Azt mondjuk elhiszem, hogy a reál irány se garantál semmit. Nem tudom, milyen pl. a BME belülről, de sok ismerősöm nagyon szidja. Aztán meg azt is tapasztalom, hogy sok reálos eléggé beszűkült, nemigen ért más dolgokhoz.

2016. jún. 8. 17:23
 4/4 anonim ***** válasza:
A tanárok azzal nem elégedettek, amit az iskola fizet nekik. Aki tesz érte, annak vannak más lehetőségei, és máris megnyílt egy jobb fizetés és szélesebb lehetőség előtte. Az más kérdés, hogy ezzel a hozzáállással kikopna a közoktatásból a tanárok nagy része, na de erről nincs szó, a többség csak sír, de nem lép semmit. Számtalan lehetősége van egy tanárnak is, csak neki is tennie kell érte, és nem csak várni, ülni és panaszkodni. (egy tanár)
2016. jún. 8. 17:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!