Van más is rajtam kívül, akinek állandó bűntudata van amiatt, hogy nem reál szakon, piacképes, műszaki pályán tanul?
Reálosként mondom, rossz gondolataid vannak. Szerintem az alapszabály az, hogy aki nagyon jó valamiben, az el tud helyezkedni és megél belőle. Ezt már közhelynek tartják, de komolyan igaz.
A megélhetésről annyit, hogy amennyi tapasztalatot én szereztem, ahol eddig dolgoztam, mindenhol azt mondták: aki tudja, hogy mi a nyerő szakma 5-10 év múlva is, az vagy hazudik vagy nem ismeri a dörgést. Mert nincs ilyen. A munkaerőpiac is folyamatosan változik.
Maximálisan egyetértek az elsővel.
Annyival kiegészíteném, hogy az egyén haldoklásával azonosnak érzem azt a 10-20-50 évet, amit olyan munkával töltött, amit nem szeretett (abban pedig kiemelkedően jó nem lehesz, amit utálsz). A fizu egy dolog. A valódi boldogság meg egy másik. Pénzed volt és lesz is, ha igyekszel. De az elpocsékolt élet nem tekerhető vissza.
Jó ezeket olvasni, de nem tudom, mennyire tükrözik a realitásokat. Pl. tanártól még nemigen hallottam olyat, hogy elégedett lenne a fizetésével, pedig sokuk igen magasan képzett. Én nem szeretnék kiszolgáltatott lenni, ahhoz pedig az kell, hogy tisztességes keresetem legyen.
Azt mondjuk elhiszem, hogy a reál irány se garantál semmit. Nem tudom, milyen pl. a BME belülről, de sok ismerősöm nagyon szidja. Aztán meg azt is tapasztalom, hogy sok reálos eléggé beszűkült, nemigen ért más dolgokhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!